OECD: A vártnál is nagyobbat botlik a gazdaság

2012.05.22. 11:40
Rontotta a magyar gazdaság idei évre várható teljesítményét az OECD kedden megjelent friss prognózisában. A nemzetközi szervezet már 1,5 százalékos recessziót valószínűsít a korábbi 0,6 százalék helyett. A rosszabb gazdasági kilátás ellenére a korábbiaknál kedvezőbben látja a magyar költségvetési folyamatokat, idén 3 százalék lehet a GDP-arányos deficit, míg jövőre 2,9 százalékra csökkenhet.

Márciusban még 0,6 százalékos gazdasági visszaesést jósolt Magyarországnak az OECD erre az évre, míg jövőre 1,1 százalékos bővülést jelzett. A párizsi székhelyű nemzetközi szervezet kedden megjelent friss prognózisa viszont már 1,5 százalékos recessziót jelez előre, írja a portfolio.hu.

A gazdasági aktivitást az export vezérli, az idei évben pedig zsugorodhat a magyar gazdaság. Miután a belső kereslet fokozatosan tér magához, 2013-ban visszatérhet a GDP-növekedés, fogalmaz a szervezet.

Az OECD anyaga emlékeztet arra, hogy a strukturális deficit jelentősen növekedett 2010-11-ben, az ide évtől viszont folytatódik a fiskális konszolidáció a közpénzügyek helyreállítása és a túlzott deficit eljárás lezárása érdekében. A prognózis szerint idén 3 százalék lehet a deficit, míg jövőre 2,9 százalékra csökkenhet a hiány.

Ezek a számok kedvezőbbek a két hónappal ezelőtt megjelent országjelentésben található számoknál, vagyis az OECD szakértői a rosszabb gazdasági kilátások ellenére tarthatónak látják a kormány deficitcsökkentési terveit.

A költségvetési kiigazítás nyomasztani fogja a gazdasági aktivitást, jegyzi meg a szervezet. Egy gyors megállapodás az EU-val és az IMF-fel – ezzel a feltételezéssel élt az OECD prognózisa – helyreállítaná a befektetői bizalmat, és segítene a monetáris politika alkalmazkodásában, a növekedés beindításában.