Teofil
5 °C
10 °C

Varga Mihály: Én nem postás leszek

2012.05.22. 12:48

"Én a postás szakmát sem becsülném le, de az én szerepköröm azért több lesz az IMF tárgyalásokon, a miniszterelnöktől ehhez kellő mandátumot kaptam" - mondta Varga Mihály képviselői kérdésre az Országgyűlés költségvetési bizottságának keddi ülésén.

A bizottság előtt - amely támogatta a politikusnak a tárgyalásokat vezető, tárca nélküli miniszterré történő kinevezését - Varga elmondta, a fő cél, hogy megszűnjön a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárás, erősödjön a piaci bizalom és megállapodjunk az EU-val és az IMF-fel egy hitelcsomagról.

Szerinte jelentős - akár 100 milliárdos - megtakarítást jelent az országnak az IMF/EU-hitelmegállapodás, és az sem baj, ha az a Horn-Medgyessy 1996-ban megkötött megállapodásához hasonló lesz. A miniszterjelölt kérdésre elmondta, nem tudja, hogy mik lesznek az IMF és az Európai Bizottság feltételei a tárgyalásokon, így egyelőre azt sem tudja megmondani,  hogy az egykulcsos adó előkerül-e, mint téma. Varga szerint a piaci elvárásoknak is meg kell felelni a felvett hitel összege kapcsán, "ezt az összeget pontosan el kell találni",  nagyságrendileg akkora lesz, amely két, három éves finanszírozáshoz kellene. Hangsúlyozta, a kormány egy elővigyázatossági típusú konstrukcióban gondolkodik.

A miniszterjelölt arra a kérdésre, hogy várhatóan mikorra tudunk megállapodni, megismételte a gazdasági bizottságon elmondottakat. "Nem vagyok szupermen, nem tudom egymagam befolyásolni, hogy mikor születik meg a megállapodás" - mondta.

Szerinte a kormány eddigi erőfeszítései akkor hasznosulhatnak igazán, ha a gazdaság iránti bizalom erősödik, olcsóbb és biztosabb lesz a finanszírozás, csökken az ország kockázati felára. Elmondta, a konvergenciaprogram szerinti hiány az idén a GDP 2,5, jövőre 2,2 százalékára csökken, az államadósság pedig több mint 500 milliárd forinttal, a GDP 78,9 százalékra csökkent.

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!