A Raiffeisen megnyitotta az árfolyamgátat

2012.05.23. 15:00

A Raiffeisen Banknál a törvényben előírt határidőnél jóval korábban, május 29-étől minden ingatlanfedezetes devizahitellel rendelkező ügyfél igényelheti a rögzített árfolyamú törlesztési lehetőséget – közölte a bank szerdán. Toman Róbert, a Raiffeisen lakossági hitelezési vezetője elmondta: a pénzintézeti folyamatok fejlesztésének köszönhetően augusztus elseje helyett már ekkortól igényelhetik a szabad felhasználású, ingatlanfedezetes hitellel rendelkező ügyfelek is a fix árfolyamszinten történő törlesztési lehetőséget.

A bank a közelményben felhívta a figyelmet arra: a közszférában dolgozóknak, ha a törvény által számukra biztosított vissza nem térítendő támogatás lehetőségével élni kívánnak, július 1-jéig meg kell kötniük a szerződéseket.

Az ingatlanfedezetű devizahitelesek 2012 végéig kezdeményezhetik az árfolyamgát igénybevételét. Az árfolyamrögzítésre öt évig, de legfeljebb 2017 júniusáig lesz lehetőség. A bankok svájci franknál 180 forintos, az eurónál 250 forintos, a japán jennél pedig 2,5 forintos árfolyamot alkalmaznak az árfolyamrögzítés ideje alatt. A devizakölcsön havi törlesztőrészletének árfolyamgát feletti részéből a kamatrészt elengedik, a hiteladósnak csak a tőkerészt kell megfizetnie a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó szabályok szerint.

A törvény alapján az április 1-jei hatálybalépés után a pénzintézetek kizárólag a közszféra dolgozóinak kérelmét voltak kötelesek befogadni, június 1-jétől a többi lakáshiteles kérelmét, szeptember elejétől pedig a szabad felhasználású devizakölcsönnel rendelkezőkét.

A Magyar Bankszövetség azonban április végén arra kérte a bankokat, hogy gyorsítsák fel az árfolyamgátra vonatkozó kérelmek befogadását, a lakáscélú jelzáloghitellel rendelkezők számára az eredetileg tervezett június 1. helyett május 2-án, a szabadfelhasználású jelzáloghitelesek számára pedig az eredetileg tervezett szeptember 1. helyett augusztus 1-jén nyissák meg az árfolyamgátas megoldáshoz való csatlakozás lehetőségét.

Áprilisban a várttól jelentősen elmaradt a közszférában dolgozók érdeklődése. Alacsony aktivitásukra a szakértők szerint az lehet az indok, hogy a devizahitellel rendelkező közszférában dolgozók a gyerekszámtól függő kamattámogatáson felül egyszeri, vissza nem térítendő támogatást is kapnak, amennyiben belépnek az árfolyamgát rendszerbe.

Az egyszeri támogatás összege a ténylegesen megfizetett törlesztőrészletek és az árfolyamgát alkalmazásával fizetendő törlesztőrészletek különbsége, a 2012. február 1. és az első árfolyamgát alapján fizetett törlesztőrészlet időpontja között, amely legkésőbb 2012. július 1-je lehet.