Nem félünk a görög nyaralástól

2012.05.24. 11:27 Módosítva: 2012.05.24. 11:29
Nem vetették vissza jelentősen a magyarok érdeklődését Görögország iránt a helyi problémák. Az utazási terveket sokkal inkább az itthoni jövedelmi helyzet alakítja - írja a Figyelő legfrissebb számában.

A Neckermann utazási irodánál úgy tapasztalják, hogy idehaza a múlt hét óta fokozódó hangulatkeltés hatására sokan elbizonytalanodtak, kivárnak, írja a Figyelő. Azt megelőzően viszont éppen Görögország volt az idei előfoglalási szezon egyik legsikeresebben értékesített úti célja. „Egészen pontosan a görög szigetek nyaralóhelyei, melyek hagyományosan a legbiztonságosabbak közé tartoznak Európában, és ez a válság ellenére sem változott” – hangsúlyozza Szvoboda János cégvezető. A szigetlakók megélhetését ugyanis a turizmus adja, számukra létkérdés a turisták megtartása. Egyelőre nem is kell túlságosan aggódniuk, az évente tízezernél is több magyart Görögországba utaztató Neckermann-nál például eddig csak néhányan jelezték, hogy le akarják mondani az útjukat.

Nagy Sándorné, a debreceni Grand Tours utazási iroda ügyvezetője azt tapasztalja, hogy a Görögország körül keltett pánik sokakat megzavart az ügyfeleik közül. A múlt héttől kezdve mindennap többen is felhívják őket, tudakolva: tényleg ennyire rossz-e a helyzet, valóban nem lehet az országban biztonságosan nyaralni? A megnyugtató válaszok ellenére naponta egy-két ember lemondja az utazást. Igaz, a másik oldalon ennyi idő alatt 30-40 foglalás fut be.

„Pedig felesleges az aggodalom. Az irodavezetőnk két hét után most tért haza, az üdülőhelyeken nyugalom van, az apartmanok tulajdonosai ugyanúgy várják a vendégeket, mint eddig” – mondja a tavaly 17 ezer ember görögországi útját megszervező vállalkozás ügyvezetője. Hozzáteszi, a zavargások általában a fővárosra korlátozódnak, a sztrájkok, tiltakozások miatt esetleg fellépő üzemanyaghiány pedig nem érinti őket, buszaik külföldi tankolás nélkül is képesek visszatérni Magyarországra.

Drachma vagy euró?

Más utazási irodák szintén arról számoltak be a lapnak, hogy ha némi visszaesést tapasztalnak is a görögországi foglalásokban, az inkább a hazai gazdasági helyzet, például a végtörlesztés miatti kiköltekezés következménye, nem a dél-európai államnak szól. Radnóti Ákos, a TUI Utazási Központ – Medici Travel cégvezetője szerint a görögországi helyzet valóban komolyabb, mint a korábbi években, de ha a folyamatok kedvezőtlenül is alakulnak a következő választások után, a következmények már nem érintik az idei nyári szezont.

Ha netán a szezon közepén lenne kénytelen Görögország euróról drachmára váltani, az valószínűleg annyiban érintené a turistákat, hogy be kellene váltaniuk a magukkal vitt eurót. Ezzel még jól is járnának, hiszen az elemzők szerint a régi fizetőeszközre való visszaállás nagyon nagy arányú leértékelődéssel járna együtt, vagyis az ország olcsóbbá válna a külföldiek számára.

Az utazásszervezők pedig fizethetnének továbbra is euróval görög partnereik számára, sokszor a közös európai fizetőeszköz bevezetése előtt sem drachmában történt az elszámolás. A németországi székhelyű TUI utazási iroda egyébként már tavaly ősszel igyekezett bebiztosítani magát. Olyan szerződésmódosítást küldött görögországi partnereinek, amely szerint az aláírók kötelezettséget vállalnak a drachma elfogadására, amennyiben azt az ország ismételten bevezeti.

Az olcsóbbat keressük

Az egy évben 14-15 ezer embert Görögországba utaztató IBUSZ-nál szintén érdeklődnek a nyaralás zavartalanságával kapcsolatban, de az aggodalom kimerül ennyiben. A lemondások mértéke a szokásos keretek között mozog. Az utazási iroda által lekötött szállások és repülőhelyek foglaltsága ugyanúgy alakul, mint a korábbi években.

Görögország továbbra is a magyar turisták legnépszerűbb úti célja, már jelenleg is nagy számban vannak magyarok az országban. Jelentős változás viszont, hogy a kereslet eltolódott az olcsóbb, alacsonyabb kategóriájú szállások, elsősorban az apartmanok irányába.

Kevés az akció

Olyan nagyvonalú kedvezményekről nem tudtak a magyar utazásszervezők beszámolni, mint amivel a németeket csábítják Görögországba. Mivel az egy évvel ezelőttihez képest gyengébb a forint, Radnóti Ákos szerint már az is pozitívum, hogy nem nagyon változtak az árak 2011-hez képest.

„Az elmúlt hetekben egyes görögországi üdülőterületekről speciális előfoglalási kedvezményeket kaptunk, amelyeket érvényesítettünk utasaink felé. Ez további látványos forgalomnövekedést eredményezett, de sajnálatos módon ezzel a piacbefolyásolási eszközzel csak tényleg néhány görögországi terület élt, például Kréta és Rodosz” – említ helyi akciókat Komora Zoltán, az IBUSZ turisztikai vezérigazgató-helyettese. Teljesen tehát azért nem tudja magát kivonni a kedvezőtlen hírek hatása alól a görög turisztikai szektor. Ezt mutatja az is, hogy Szvoboda János szerint a legutóbbi fejlemények hatására több szálloda jelent meg igen vonzó akciós ajánlattal.