Új részvénykategóriát tervez a BÉT

MTI/Index
2012.05.25. 07:51
Az utóbbi években tapasztalt, átláthatatlan tevékenységű cégek bevezetése ugyan nem a BÉT felelőssége, ám a tőzsde inkább az átláthatóságot finanszírozná - írta pénteki számában a Napi Gazdaság, amely Katona Zsoltra, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) új vezérigazgatójára hivatkozva azt közölte, hogy a BÉT fontolgatja új részvénykategóriák létrehozását.

A vezérigazgató elmondta a lapnak, hogy megfontolják, hogy a csak technikai okból bevezetett részvényeket egy külön kategóriában szerepeltessék, hogy a befektetők tudják, milyen likviditásra számíthatnak.

"Felvetődött a szabályok szigorításának gondolata is, de a tőzsde feladata e tekintetben sokkal inkább az átláthatóság növelése, a befektetők figyelmének ráirányítása arra, hogy a különböző hátterű kibocsátások egymástól jelentősen eltérő kockázati osztályba tartozhatnak", mondta Katona Zsolt.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy továbbra is fontosnak tartja a feljövőben levő, még inkább kkv méretű cégek számára lehetőségeket biztosítani a tőkepiacon. Hozzátette, hogy sok ígéretes vállalkozás még nem akarja vállalni a nyilvánossá válás költségeit, ugyanakkor a banki finanszírozás elnehezülésével egyre fontosabb számukra az alternatív utakon történő forrás- vagy tőkebevonás. Mint mondta, erre lehetne gyógyír egy újabb tőzsdei kategória, ahol a minősített befektetőknek felajánlott részvénypakettek, átváltható kötvények vagy sima vállalati kötvények cserélhetnének gazdát.

Katona Zsolt szerint a bevezetéshez elkelne a befektetési szolgáltatók segítsége, a költségekbe reményeik szerint akár a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is beszállna.