Január óta nem volt ilyen gyenge a forint

2012.05.31. 16:36 Módosítva: 2012.05.31. 16:36
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Csütörtök napközben folytatódott a szerda délután kezdődött forintgyengülés. Az euró árfolyama, amely reggel 301 forint fölött volt, de napközben 299,7 forintig ment le, délután négykor elérte a 304 forintos szintet, igaz, ekkor egy forinterősödés kezdődött, az euró 302,6 forintra ment vissza.

    A svájci frank és a dollár arányaiban még többet drágult. A frank árfolyama a délelőtti 249,8 forintos szintről 253 forint közelébe ment fel, ami 1,3 százalékos változásnak felelt meg, míg a dollár 242-ről 245 forint fölé, 1,2 százalékkal erősödött.

    A Portfolio.hu megjegyzi: kora délután elõször az Európai Központi Bank értékelése, majd a vártnál gyengébb amerikai makroadatok okozták a külpiaci hangulat romlását, ami a feltörekvő piaci devizák, így egyebek mellett a forint gyengüléséhez vezetett.

    A cseh korona és a lengyel zloty is gyengülésbe kapcsolt az elmúlt fél órában, de a régiós devizák közül ismét egyértelműen a forint szenvedte el a legnagyobb gyengülést. Az elmúlt két hetet tekintve szintén a forint számít aluteljesítőnek: az euróval szemben csaknem 2,5 százalékot esett, míg a többiek csak 1,5 százalékkal gyengültek, írja laptársunk.

    A forint megítélését ronthatta a jegybanktörvény körüli kiújult vita is: az Európai Központi Bank csütörtökön tette közzé a véleményét, amely szerint továbbra sem elégedett az MNB-ről szóló szabályozással, és fenntartja a jegybank függetlenségével kapcsolatos aggályait.