Az Adriánál terjeszkedne az MVM

2012.06.01. 08:01 Módosítva: 2012.06.01. 08:01

A hosszú távú orosz gázszállítási szerződés 2015-ös lejárata a céldátum a magyar energiapolitikában a tervezett horvátországi lng-terminál (liqified natural gas - cseppfolyósított földgáz) megépítésére, amelyben az MVM Zrt. is részt vehet - írta a Napi Gazdaság pénteken.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a lappal közölte, hogy az új horvát kormánnyal a tárgyalások előkészítő szakaszban tartanak, így konkrét együttműködésről és részletekről még korai lenne nyilatkozni.

Horvátország és Magyarország több energetikai projektben is együttműködhet, így a Krk szigetén építendő lng-terminálban, valamint szélerőművek telepítésében és lízingelésében is lát fantáziát a hazai energiapolitika, a folyamatról annyi tudható, hogy magyar részről az MVM Zrt. lehet a partner - írta a Napi.

A tárca közlése szerint az lng-terminál kapcsán Magyarország számára 2015 - a hosszú távú orosz földgázszerződés lejárta - a céldátum, és a kormány meg kívánja teremteni annak lehetőségét, hogy a horvát lng- és a szlovák-magyar gázvezeték segítségével a "megállapodás újratárgyalását a jelenleginél kedvezőbb pozícióból" kezdhesse meg.

A lap idézi Horváth Tibor, az E.On Földgáz Trade Zrt. igazgatósági tagját, aki egy konferencián azt mondta, az oroszokat nem lehet és nem szabad kizárni az ellátásból, a vezetékes szállításnak azonban egyre növekvő konkurenciát jelenthet a más forrásból érkező lng. A szakember szerint a jelenleg ismert konkrét tervek (AGRI, Nabucco, Déli Áramlat, lng) közül az adriai lng-terminál adhatná az egyetlen valódi, forrás szempontjából is diverzifikációt jelentő megoldást Magyarország számára.