Erősödik a forint, 296 alatt az euró

2012.06.07. 11:37 Módosítva: 2012.06.07. 11:57
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Ma délelőtt tíz óra után gyors erősödésbe kezdett a forint, az euró árfolyama rövid idő alatt 299 forint fölötti szintről 296 forint alá esett. Dél körül egy euró 295,9, egy svájci frank 246,25, egy amerikai dollár pedig 234,91 forintot ért.

    Közben a tőzsdén is jó hangulat uralkodik, a BUX index 1 százalékot meghaladó pluszban jár, a fő részvények közül pedig csak a Richter mutat veszteséget. A külföldi tőzsdeindexek közül a londoni FTSE 0,56, a német Dax 0,59, a párizsi Cac 40 pedig 0,67 százalékos pluszban jár.

    Az erősödésben szerepet játszhat a jó hangulat a nemzetközi piacokon, a Portfolio szerint a spanyol bankrendszer megmentésének körvonalazódása, illetve az EKB nyugtatónak szánt üzenetei (most nincs kamatcsökkentés, de ha szükséges, akkor lehet szó további monetáris lazításról) összességében jelentős részvénypiaci emelkedést váltottak ki tegnap, részben technikai okok, a korábbi túlzott pesszimizmus oldódása miatt is. Az euró/dollár árfolyam kitört az egyhónapos csökkenő trendjéből, a jegyzések ma hajnalban 1,26 körülig kapaszkodtak, ami bő egyhetes eurócsúcsot jelent.

    A forintra az sem hatott negatívan, hogy Varga Mihály tegnapi nyilatkozata értelmezhető úgy, hogy a kormány csak 2013-ra szeretne megegyezni az IMF-fel és az EU-val a hitelcsomagról. "Az idei év finanszírozása biztosított, és 2013-ra el szeretnénk jutni odáig, hogy Magyarország biztonsági hálóval rendelkezik" - mondta a tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Bloombergnek.

    A miniszter emellett jelezte, hogy szerinte a jegybanktörvény módosításáról szóló parlamenti végszavazás elhalasztása segíteni fogja tárgyalásokat akadályozó nézeteltérések feloldását, és cáfolta azt a feltételezést, hogy a magyar kormány igazából nem törekszik megállapodásra.