Völner: Az IMF-es videóról nem kell vizsgálat

2012.06.11. 10:32 Módosítva: 2012.06.11. 10:35

Nincs szükség parlamenti vizsgálatra a hétvégén az Index cikke nyomán kirobbant vasutas videós botrányban, mondta Völner Pál, az NFM államtitkára hétfőn a közrádióban. Szombaton írtunk a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete, a MÁV és a fejlesztési minisztérium képviselőjének tárgyalásáról készített, a netre is felkerült videóról, amelyen többek között az IMF-re kenni tervezett vonalbezárásokról, korrpuciógyanús felújításokról volt szó, valamint arról, hogy az áprilisi vonatleállításokból a tervezettnél kevesebb állami megtakarítás lesz.

Völner Pál, a fejlesztési minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára, akire a videóban is hivatkoznak, azt mondta a Kossuth Rádióban: ha mindenre, aminek annyi valóságalapja van, mint a szakszervezetek által nyilvánosságra hozott videónak, bizottságot hoznának létre, azok felemésztenék a parlamenti munkát. Ezzel indokolta, hogy nem támogatják-e az LMP és az MSZP javaslatát a parlamenti vizsgálóbizottság felállítására.

A videónak egyébként lényegében a főszereplője Völner, a minisztériumot képviselő Közlekedéstudományi Intézet munkatársa ugyanis azt mondja: „Nem biztos, hogy ugyanez a Völner [Völner Pál, az NFM infrastruktúráért felelős államtitkára], vagy ugyanez a Fónagy [Fónagy János, az NFM parlamenti államtitkára, közösségi közlekedési kormánybiztos] nem fogja azt mondani esetleg szeptemberben, amikor már látszik az, hogy teljesen finanszírozhatatlan a közösségi közlekedés, hogy [...] még további vonatritkításra és igenis vonalbezárásra kerül sor. És nyugodtan rá lehet fogni arra, és egyébként ezt zárt körben elmondta Völner úr, hogy majd akkor, ha lehet kire fogni a vonalbezárásokat, akkor igenis meg fogják lépni [...]  Amikor az IMF tárgyalások beindulnak, és azt lehet mondani, hogy igen, az IMF az egy büdös, mocskos karvalytőke, azt erőltette ránk, hogy be kell zárni a mellékvonalakat”.

Az államtitkár a mostani rádióinterjúban közölte: pénteken a MÁV-Startnál volt egyeztetés a munkáltató és a szakszervezetek között, amelyen megfigyelőként vett részt a minisztérium háttérintézete, a Közlekedéstudományi Intézet menetrendi kérdésekben szakértő munkatársa. Völner Pál állítja: sem most, sem a közeljövőben nem tervezik vasúti vonalak megszüntetését.

Elismerte ugyanakkor, hogy „vegyesek a tapasztalatok” a bezárt vasútvonalak újraindításával összefüggésben, ugyanis nem mindenütt jött vissza a prognosztizált utaslétszám. A legutóbbi járatszűkítések ezért ezeket a vonalakat is érintették. Bizonyos fővonalak mellett létjogosultsága van a kötöttpályás közlekedés előnyben részesítésének a buszos ráhordás mellett, de vannak olyan mellékvonalak, ahol ez a rendszer nem életképes, jegyezte meg Völner Pál.

Az egyeztetésről készült videóban a minisztérium képviselője arról is beszél, hogy olyan vonalakat újítanak fel, amelyeknél nincs szükség a munkára. Völner Pár kifogásolta, hogy a szakértő ezt a véleményét nem jelezte a tárcának, és azt mondta: a vonalfelújításoknál nincs korrupció.

Völner Pál a videofelvétellel kapcsolatban azt is mondta: a szakszervezetnek meg kellett volna keresnie a tárcát az „igazolatlan állítások” ügyében; nem kellett volna a felvételt feltennie az internetre.