Lehet egymilliót keresni pár óra munkával?

2012.06.22. 10:52
Ígérete szerint csak júliusban indul a Magyar Kedvezmény Kártya rendszere, de honlapján máris csaknem 130 ezer ember adta meg az adatait. A kedvezménykártya havi egymilliós jövedelemmel és hatalmas kedvezményekkel csábít MLM-rendszerben. Hogy kik működtetik a rendszert, és pontosan hogyan is működik majd, egyelőre nem tudni, a készítő titkolózik, a GVH éberségre int.

Szeretne akár ötven százalékos kedvezménnyel vásárolni több ezer üzletben, wellness- és üdülőhelyen, benzinkúton, üzletláncban? Szeretne emellett egymillió forint feletti jövedelemhez jutni havonta pár óra munkával, teljesen ingyen, bármilyen befektetés, díjfizetés vagy vásárlás nélkül?

Ha igen, nincs egyedül. Nagyon nincs.

Az ilyen ígéretek már közel 130 ezer embert hoztak lázba, legalábbis ennyien adták meg az adataikat a Magyar Kedvezmény Kártya honlapján. Mindezt úgy, hogy a honlapon egy szó sincs arról, mindez pontosan hogyan is lehetséges, milyen üzletek vesznek részt az akcióban: sehol egy cégnév, sehol egy telefonszám.

MLM, de nem olyan

Bár a titokzatos szervezők felhívásukban arra kérnek, a regisztráló felejtsen el mindent, amit eddig tudott a fizetős vásárlói közösségekről, a kedvezményhálózatokról és a multi-level rendszerekről, valójában azért nem baj, ha a honlapra látogató mégsem felejt el mindent. Az utóbbi évek számos átverése és céges botránya kötődik hasonló jellegű cégekhez, így aztán nem árt az elővigyázatosság.

A honlapon fellelhető információkból nagyjából annyi derül ki, hogy a rendszerbe meghívás útján lehet bekerülni, néhány alapadat (név, email, kor, nem) megadásával regisztrálni, ami még valóban nem igényel semmilyen befizetést.

Ezután mindenki elkezdhet meghívókat küldeni az ismerőseinek, és ha valakit sikerült meghívni, azt a meghívások menüpontban lehet követni. De láthatóak azok is, akik a követő négy szinten közvetlenül a meghívott egy tagjához regisztráltak és regisztrációjukat megerősítették.

Ezek után – egyelőre tisztázatlan szempontok alapján – a rendszer üzemeltetői MKK-pontokat írnak jóvá a felhasználónál. Ezeket és a jutalékok becsült összegét pedig szintén a honlapon lehet követni, külön menüpontban pedig tartani a kapcsolatot a meghívottakkal.

Nem tud senki semmit

Hogy egészen pontosan honnan származik majd a sok kedvezmény, és milyen munkát igényel a havi egymillió forint megkeresése, miközben sem a kártyáért, sem a regisztrációért nem kell fizetni, meglehetősen homályos. Emellett legalábbis meglepő az oldal készítőinek az az állítása, miszerint a projekt Európai Uniós támogatással működik. Állításuk szerint hálózatukhoz hamarosan csatlakozik egy országos élelmiszerlánc, egy üzemanyag-töltőállomás és egy közüzemi szolgáltató is.

Bár az oldal indulását csak július elejére tervezik, vagyis egyelőre csak az előregisztráció zajlik, a Magyar Kedvezmény Kártya mégis már most nagy port kavart. Többen a Gazdasági Versenyhivatalt és a fogyasztóvédelmet is megkeresték, részben azért, mert tudtukon kívül kerültek a regisztráltak közé.

„Előzetes vizsgálat nélkül nem zárható ki, hogy a Magyar Kedvezmény Kártya üzemeltetője megtévesztő vagy egyéb módon tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatna a vásárlói közösség népszerűsítése vagy szervezése során” – közölte a GVH a céggel kapcsolatban. Abban ugyanakkor nem tudott tanácsot adni, hogy az érdeklődőknek érdemes-e, vagy egyáltalán legális-e a programhoz kapcsolódni, regisztrálni, illetve, hogy töröljék-e regisztrációjukat.

Általánosságban azt javasolják, hogy mielőtt bárki bárhol megadja a személyes adatait az interneten, győződjön meg róla, hogy a honlapot üzemeltető ismeretlen vállalkozást, szervezetet el tudja-e érni a kérdéseivel, kifogásaival. (Persze az előregisztrációban elkért adatok legfeljebb csak spammelésre jók, tehát nem végzetes, ha valaki már regisztrált, de elképzelhető, hogy a kártya megszerzéséhez további adatokat is kérnek majd a felhasználóktól.)

A titokzatos Cyberweb

A honlapon kizárólag egy emailcím található, az MKK azonban az ott feltett kérdésekre nem közölt többet, mint ami a honlapon is fellelhető. A regisztráltak tapasztalatai szerint az aláírás nélküli válaszaikban annyit közölnek, hogy majd júliusban minden kiderül, addig üzleti titokra hivatkozva nem árulják el még azt sem, hogy milyen cég áll a tömegeket megmozgató, adatok tízezreit megszerző kezdeményezés mögött.

Egyetlen konkrétum a honlapot regisztráló személye, Tövis Zsolt, aki összefüggésbe hozható egy bizonyos Cyberweb Kft.-vel (a céghez kapcsolódó összes honlapot ő regisztrálta). Az internetes marketingoldalak készítésében utazó, 2008-ban létrehozott vállalkozás tulajdonosa az Opten cégadatbázisa szerint a ceglédi Oláj Balázs, a cégszékhelye is itt van bejegyezve, internetes elérhetőségként Oláj freemailes címe van megadva, az adatbázisban azonban Tövis neve nem jelenik meg. Bár a Cyberwebnek 2010-ben hivatalosan működő cégként még 2,6 milliós árbevétele volt, honlapjait egy ideje törölték, ahogyan nemrég Tövis Zsolt is levette magát minden közösségi oldalról.

Az MKK-ról szóló egyik fórumon egy bennfentesnek tűnő hozzászóló védelmébe veszi Tövist. "Hogy miért tiltotta le magát? Hát pont azért, mert nem akar megőrülni a vádaskodásoktól, a kérdésektől, a feljelentésektől, mert sokan már a GVH vizsgálódását emlegetik, pedig még nincs is mit vizsgálni! Számomra evidens, hogy egy cég áll mögötte, talán még csak új cég, és nincs bejegyezve, talán csak most jegyezték be. Egy semmitmondó magánszemély neve, akire a domain szól nem ad akkora támadási felületet, mint ha XY Kft az üzemeltető. Akkor tényleg rájuk tud ugrani bárki még mielőtt érdemben tudtak volna valamit csinálni. Én azt mondom, tartsuk fenn a lehetőségét, hogy kibontsák, mit akarnak, és utána szidjuk őket, vagy ismerjük be, hogy kitaláltak valami jót"

Bár a Cyberweb székhelye hivatalosan Cegléden van, rejtély, hol érhető el a vállalkozás irodája. Különböző adattárakban a céghez különböző címek és telefonszámok vannak megadva, a legtöbbnél nem vették fel a telefont, az egyik helyen pedig közölték, egy időben tényleg ez az elérhetőség volt megadva a Cyberwebhez, de ténylegesen sosem tűntek fel ott.

Hallgat az alkotó

Hosszas kutatómunkával végül mégis sikerült megszerezni Tövis Zsolt telefonszámát, akit lapunknak az egyik, a céggel korábban kapcsolatban álló vállalkozásnál is csak a „cyberwebes srácként” emlegettek. Tövis azonban miután megtudta, hogy a Magyar Kedvezmény Kártyával kapcsolatban érdeklődünk, közölte, semmivel kapcsolatban nem ad ki információt, ha bármi kérdésünk van, írjunk emailt az MKK honlapjára. Így még arra sem volt hajlandó válaszolni, hogy a Cyberweb áll-e a kedvezménykártya hátterében, de még arra sem, hogy ő maga egyáltalán ott dolgozik-e, miért nem érhetőek el sehol, és miért nem él a honlapjuk.

A webes marketingben utazó cég ügyvezetőjét, a ceglédi Oláj Balázst nem sikerült utolérni, annyi mindenesetre kiderült: cégei az építési munkáktól, a villanyszerelésen át, a webfejlesztésen és a kiskereskedelmen keresztül egészen sok mindennel foglalkoztak már. Az Opten cégadatbázisa szerint összesen tizenegy cégben tölt, vagy töltött be vezető tisztséget tölt, ezek közül több felszámolás alatt, és végelszámolás alatt áll, mindegyik egy ceglédi címre van bejegyezve.

Akciós akciók

A Cyberweb által készített egyik oldal a nem működő, de beszédes nevű traffipax-info.com, de ők készítették az akciosakcio.com-ot is, ahol kedvező árú autós kiegészítőket rendelhet a vásárló, de telephelyet, telefonszámot itt sem találunk.

A Cyberweb hozta létre a wellnessakciok.eu oldalt is, itt kedvezményes üdülési lehetőségeket kínálnak azoknak, akik megadják az elérhetőségeiket, cserébe egy bizonyos Bodor Marketing Kft. meghívót küld, elérhetőségnek egyetlen gmailes cím van megadva. Az Opten cégadattárban egyébként Bodor Marketing Kft. egyáltalán nem szerepel, csak egy már korábban felszámolt, amerikai címre bejegyzett, a cégjegyzékből már törölt Bodor Nemzetközi Marketing Bt.

Hogy az említett oldalakon Tövis Zsolték csak mint fejlesztők vesznek részt, vagy ők irányítják a projektek egy részét is, nem tudni, mindenesetre közös szálnak tűnik az oldalakra jellemző névtelenség, a feltüntetett cégnevek és elérhetőségek hiánya, a titkolózás, a különleges kedvezmények ígérete, amelyet azonban csak meghívóval lehet igénybe venni. Arra is leghamarabb július elején derülhet fény, hogy az egymilliós havi fizetéssel és jelentős kedvezményekkel már eddig csaknem 130 ezer embert bevonzó Magyar Kedvezmény Kártya mögött pontosan ki áll.