Róna: Meghátráltak a Fidesz-kormánytól

2012.06.22. 08:29

Úgy hírlik, hogy mind a Nemzetközi Valutaalap, mind az Európai Unió elégedett lesz a jegybanktörvény legújabb változatával - mondta a Népszavának Róna Péter üzletember. Szerinte korántsem örömteli esemény, hogy az IMF és az EU meghátrált a Fidesz-kormánnyal szemben

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági tagjának véleménye szerint a megállapodás feltétele az volt, hogy ha a monetáris tanács továbbra is ellenőrizheti a devizatartalékok felhasználását, akkor a harmadik alelnök személyének törvényben rögzítésével szemben éppúgy nem emelnek kifogást, mint ahogy a monetáris tanács esetleges létszámemelésével szemben sem - olvasható a lap pénteki számában.

Róna úgy látja, az alapvető gondot a harmadik alelnök funkciója jelenti, ugyanis az továbbra sem tisztázott, mivel is foglalkozna ez a "Fidesz által kreált jegybankár".

Álláspontja szerint az új alelnök kinevezése alapvető működési zavarokat okozna az MNB-ben, pedig a jelenlegi jegybank alapvetően jól látja el a feladatát. Egy harmadik alelnök kinevezése egyértelműen a jegybank függetlenségét veszélyeztetné - mondta.