Magyarország az egyik legolcsóbb az EU-ban

2012.06.24. 13:53

Bulgáriában a legolcsóbb az élet, Dániában pedig a legdrágább a fogyasztói árak relatív szintje alapján az EU-ban. Magyarországon az árak az uniós átlag 62 százalékát tették ki 2011-ben - írja a Portfolio. Nálunk csak három ország, Bulgária, Lengyelország és Románia olcsóbb.

Ha az EU átlagát 100 százaléknak vesszük, akkor a dán árak ennek átlagosan 142 százalékára, a bolgár árak azonban csak az 51 százalékára rúgnak átlagosan. A legdrágább országok között az északi országokat találjuk. Az uniós országokhoz képest Svájcban még drágább az élet, az árak szintje az uniós átlag 162 százaléka.

Az egyes termékkategóriában nagyon az eltérések. Az alkohol és dohánytermékek Írországban a legdrágábbak (163 százalék), és nem Bulgáriában (64 százalék), hanem hazánkban legolcsóbbak (63 százalék) az uniós átlaghoz viszonyítva.

Az élelmiszerárak Dániában a legmagasabbak (136%), Bulgáriában a legalacsonyabbak (67 százalék), de alacsonyak az élelmiszerárak Romániában (68 százalék) és Lengyelországban (69 százalék) is, míg Magyarországon a relatív árszint itt 83 százalék, magasabb, mint Csehországban (80 százalék).

Magyarországon a legerősebben a fogyasztói energiaárak (101 százalék) és a személygépjárművek árai (92 százalék) konvergálnak az uniós átlaghoz, látható, hogy ezeknél nagyjából az uniós átlag körüliek a hazai árak. Magyarország Bulgária és Románia után a harmadik legolcsóbb országnak számít az Eurostat listája alapján az éttermek és hotelek áraiban, az árak ezeknél az uniós átlag 52 százalékát teszik ki.