Vásárhely nem fizetett, inkasszózni fogják

2012.06.25. 08:03 Módosítva: 2012.06.25. 10:26
Az E-Star Alternatív Nyrt. rendkívüli felmondással megszüntette a hódmezővásárhelyi önkormányzattal kötött hőszolgáltatási szerződését – közölte a társaság hétfőn. A cég több más nem fizető önkormányzattal is így jár el, „sohasem gondoltuk volna, hogy egy európai országban az állam válik a legrosszabb adóssá” – írják közleményükben. Hódmezővásárhely súlyos szerződésszegésre hivatkozik, és állítja, hogy minden tartozást kifizetett az E-Starnak.

A BÉT honlapján nyilvánosságra hozott közlemény szerint a rendkívüli felmondás oka, hogy az elmúlt közel egy év alatt a hódmezővásárhelyi önkormányzat nem teljesítette a fizetési kötelezettségét az E-Star irányába, az általa felhalmozott, százmillió forintot meghaladó tartozása megfizetésére sorozatos fizetési felszólítás illetőleg egyeztetési javaslat ellenére sem mutatott hajlandóságot.

„Az E-Star sajnálattal állapította meg, hogy a követelés békés úton történő érvényesítésére tett erőfeszítései eredménytelennek bizonyultak, az önkormányzat még az általa elfogyasztott fölgáz ellenértékét sem fizette meg az E-Star részére, megkérdőjelezve annak tényét, hogy azt az E-Star szerzi be azt a részére” – áll a közleményben.

A rendkívüli felmondás következtében az E-Star a földgázt július 1-től nem szerzi be az önkormányzat szerződés által érintett intézményeiben, a hőtermelő berendezéseket nem üzemelteti tovább és a szerződés szerint járó követeléseit érvényesíti az önkormányzattal szemben, ideértve a százmillió forintot meghaladó díjtartozásán (szolgáltatási díj és hődíj) felül a felmondás következtében fizetendő megváltási értéket is, amelynek összege szintén meghaladja a százmillió forintot.

A közlemény szerint a cég a 2012 őszéig a nem fizető önkormányzati ügyfeleivel szemben több hasonló lépést tervez. A lépés nem előzmény nélküli. A KBC reggeli hírlevel emlékeztet, hogy korábban Zilah és Marosvásárhely hőszolgáltatási szerződését is felmondta a cég. Az E-Star szerint az érintett önkormányzatok eddig 1,5 milliárd forintot meghaladó tartozást halmoztak fel.

Elfogyott a pénz és a türelem

A szolgáltatás folyamatos biztosítása érdekében a szerződéses követelések érvényesítésére rendelkezésre álló, bankot és az E-Start feljogosító inkasszó jogot az E-Star érvényesíti.

„Elfogyott a pénz, elfogyott a türelem. Sohasem gondoltuk volna, hogy egy európai országban az állam válik a legrosszabb adóssá és hogy a közszolgáltatások fenntartása irányában ilyen érzéketlenséget mutat. Jelenleg több mint másfél milliárd forinttal finanszírozzuk az államháztartást, ezt az összeget nem áll módunkban tovább növelni. Idén a magyarországi államháztartást érintő árbevételünk csupán 25 százaléka folyt be. Az intézkedéssorozat közel háromszáz intézményt fog érinteni” – nyilatkozta a közlemény szerint Soós Csaba, a társaság elnök-vezérigazgatója.

Az E-Star 2007 májusa óta tőzsdei cég, az alternetív energetikai szolgáltató részvényeiből 2,64 millió darab forog a parketten, ez az úgynevezett közkézhányad az összes részvény 46,8 százaléka. Az árfolyama az elmúlt egy évben hatalmas tartományban mozgott – de trendszerűen folyamatosan csökkent –, volt 10 900 és volt 1380 forint is, pénteken 1638 forinton zárta a kereskedést. A társaság legnagyobb tulajdonosa 24,34 százalékkal Soós Csaba, míg az OTP Alapkezelőnek nagyjából 10 százalékos részesedése van.

Súlyos szerződésszegésre hivatkoznak

Megkeresésünkre a hódmezővásárhelyi önkormányzat egy közleményt adott ki, melyben közlik: a céggel 2011. szeptember 2-ig álltak szerződéses jogviszonyban, de a szerződést felmondták, mert az E-Star "súlyos szerződésszegő és törvénysértő magatartást tanúsított".

Közölték: "Hódmezővásárhely önkormányzata a szerződés megszűntetéséig a cég minden pénzügyi követelését teljesítette, a törvénysértés miatt pedig büntetőeljárást kezdeményezett." A város azóta saját maga szerzi be a távfűtésben elfogyasztott gázt, a hőszolgáltatást pedig az önkormányzati tulajdonú HVSZ Zrt. biztosítja, tehát 2011 szeptemberétől semmilyen szolgáltatást nem vesz igénybe a cégtől. "A szerződés jogszerű felmondása és az ügyben indult büntetőeljárás ellenére a cég továbbra is számlát állít ki a városnak, amely mögött azonban nincs semmilyen szolgáltatás, vagy teljesítés. Hódmezővásárhely önkormányzata jogalap nélküli számlákat a jövőben sem fog teljesíteni, sem az E Star, sem más cég részére" - olvasható a közleményben, amiből nem derül ki, hogy a súlyos szerződésszegés mit jelent.