130 millióért adtak tanácsot Malév-ügyben

2012.06.28. 08:49

Az akkor még Fellegi Tamás vezette fejlesztési minisztérium összesen három szerződést kötött a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper ügyvédi irodával 2010 novembere és tavaly április között „a nemzeti légitársaság pénzügyi helyzetének rendezésére vonatkozó jogi tanácsadásra”. A háromból két megállapodás emellett kiterjedt a kínai-magyar kormánybiztosi feladatok végrehajtásához kapcsolódó jogi tanácsadásra is, derül ki a minisztérium honlapján közzétett adatokból (pdf).

Az első szerződés értéke bruttó 26,6 millió, a következőé bruttó 35,175 millió, végül az utolsóé bruttó 70 millió forint volt. Vagyis a minisztérium áfával együtt összesen 131,7 millió forintot fizetett ki 2010 novembere és tavaly augusztus között – ekkor járt le az utolsó szerződés – részben a Malév pénzügyei helyzetével kapcsolatos tanácsokért (az ügyvédi irodával három másik jogi tanácsadói szerződést is kötött az NFM, így a minisztériumtól összesen mintegy bruttó 300 millió forintnyi megbízást kaptak). A nemzeti légitársaság pénzügyi helyzetét a tanácsadások és a cégnek 2010-2011-ben juttatott tízmilliárdok ellenére nem sikerül stabilizálni: mint ismert, a Malév idén februárban fizetésképtelenné vált, gépeit február 3-án le kellett állítani, majd tavasszal megkezdődött a cég felszámolása.

A szerződések tényének ismeretében a Társaság a Szabadságjogokért azt szerette volna megtudni a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, hogy a három szerződés alapján az ügyvédi iroda milyen tevékenységet végzett. A TASZ idén június 11-i keltezésű, megismételt közérdekű adatkérésében kérte a szerződések másolatát, az azok alapján készült dokumentumokat, valamint a szerződésekhez kapcsolódó valamennyi teljesítési igazolást – magyarán azt, hogy milyen tanácsokat kapott az NFM, milyen munkát végzett Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper a megállapodások alapján. Az adatkérés határideje június 26-án lejár, ha eddig nem kapnak választ, akkor benyújtják a bírósági keresetet, mondta el kérdésünkre Hüttl Tivadar, a TASZ Adatvédelem és információszabadság programvezetője.

A szervezet adatkérése egy negyedik szerződésre is kiterjed: az NFM-től kérték, hogy küldjék meg nekik a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel, a Századvég Politikai Iskola Alapítvánnyal és a Strategopolis Stratégiai elemző és kommunikációs Kft.-vel kötött, közvélemény-kutatási feladatok, szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadási, illetőleg tanulmánykészítési feladatok, továbbá kommunikációs-stratégiai tanácsadási feladatok ellátására irányuló vállalkozási szerződés alapján a vállalkozó fél által készített minden teljesítés másolatát. Emellett kérték a havi teljesítésről szóló részteljesítési jegyzőkönyveket, és tájékoztatást arról is, hogy hogy összesen mennyi vállalkozási díjat fizetett ki az állam a megbízott vállalkozásoknak. A Századvég, mint az azt Index korábban megírta, milliárdos nagyságrendű megbízást kapott 2014 végéig.