A bicskei golfcentrumból sem lesz semmi

2012.06.28. 07:58 Módosítva: 2012.06.28. 07:59
Egyelőre terv maradt a bicskei Budapest Gate Golf & Country Club, a fejlesztő cég adósságai miatt tavaly októberben felszámolás alá került. A golf- és üdülőfalu területéből mintegy 170 hektárnyit hirdetett meg eladásra a felszámoló nettó 2,8 milliárd forintért.

Újabb golf- és villaingatlan került kalapács alá, ezúttal a tavaly október vége óta felszámolás alatt lévő Oak Valley (OV) Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft. Bicske és Alcsútdoboz között elterülő 170 hektáros telkét hirdette meg eladásra a felszámoló Cont(Ó)-Roll Kft. Az első alkalommal kiírt pályázaton Bicske közigazgatási területén több mint 111 hektárnyi területet, ipartelepet, erdőt, legelőt és szántót, míg Alcsútdobozon közel 58 hektárnyi beépítetlen területet és utat kínálnak eladásra összesen nettó 2,8 milliárd forint irányáron. Az ír és magyar érdekeltségű OV bejegyzett tulajdonosa a feltehetően offshore státusú brit virgin-szigeteki Golf Paradise Village Ltd., ennek érdekeltségében áll az OV-vel azonos budapesti székhelyű Packard Hills Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft. is - derül ki az Opten adataiból. A két cég közösen valósította volna meg a bicskei golf- és üdülőfalu-beruházást - írja a Napi Gazdaság.

A területen közművek nincsenek, sőt ezek megvalósítására még elvi építési engedélyt sem adtak ki − tudtuk meg Csontos Ferenctől, a felszámoló munkatársától. Az ezzel kapcsolatos fejlesztés, beleértve a fogadóállomások bővítését is, a nyertes vevő feladata. A Vt 7 jelű övezetbe sorolt terület legfeljebb 40 százalékban építhető be, s minimum 10 ezer négyzetméteres telkeket lehet kialakítani. Az ingatlanok jelentős részét már belterületbe vonták az önkormányzatok, bár jobbára külterületi jellegűek − tette hozzá Csontos Ferenc. Van köztük olyan ingatlan, amelyet még nem vontak ki a mezőgazdasági művelés alól, de akad olyan 1,7 hektáros telek is, amely a Natura 2000 természetvédelmi terület része. (Emiatt az önkormányzat által támogatott beruházás nagy ellenérzést váltott ki a helyiekből.)

A városnyi területet elsősorban egyben szeretné értékesíteni a felszámoló, ám ha ilyen ajánlat nem érkezik, kénytelenek lesznek darabonként árulni. Pályázni július 12-ig lehet.
Az OV-t a Budapest Gate Golf & Country Club felépítésére hozták létre 2003-ban. Első ütemben egy 900 ezer négyzetméteres, nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas golfpályát terveztek (az első versenyt 2009-ben tartották volna), majd villákat és lakásokat, végül szállodát és konferencia-központot kívántak a területen kialakítani öt-hat év alatt, nagyrészt hitelből, illetve a telkek folyamatos értékesítéséből finanszírozva. Összesen 280 hektáron terveztek fejlesztést, mintegy 300 millió euróból.

A fejlesztési terület nagy részét is hitelből vásárolta meg a társaság, amelynek nem volt érdemi bevétele. A gazdasági válság első évében, 2008-ban kiderült, a beruházást nem tudják az elképzelések szerint megvalósítani, mert a pénzintézetek "behúzták a féket". A cég saját tőkéje 2009-re, 6,89 milliárdról 4,55 milliárd forintra csökkent, a következő évben pedig 2,25 milliárd forintnyi hitel törlesztése vált volna esedékessé. A társaság kötelezettségállománya az év végén meghaladta a 2,5 milliárd forintot, a vesztesége meghaladta a 75 milliót. 2010-ben további jelentős árfolyamveszteséget könyvelhettek el, s már látszott, elkezdeni sem tudják a golfpálya építését. A tulajdonosok ugyan "mentőövekkel" − tőkebevonással, területértékesítéssel − próbálkoztak, de 2011 nyarára a cég menthetetlenné vált. Az OV-vel szemben a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság 2010 augusztusában végrehajtást rendelt el, amely azóta is hatályban van − derül ki az Opten cégtárának adataiból.