Varga: Októberig lesz IMF-megállapodás

2012.06.28. 09:42 Módosítva: 2012.06.28. 10:16

Magyarország arra számít, hogy legkésőbb október végéig megszületik a megállapodás az IMF-fel és az Európai Unióval a hitelkeretről - mondta Varga Mihály, a tárgyalásokért felelős miniszter a Reutersnek. A kormány Varga szerint azzal számol, hogy a hitelkeret összege közel lehet a 15 milliárd euróhoz.

A megállapodás a miniszter szerint bármikor megszülethet augusztus közepe és október vége között, és a kormány inkább rugalmas hitelkeretet szeretne, mint több feltétellel és megkötéssel járó készenkéti hitelmegállapodást - a különböző konstrukciók közötti különbségekről bővebben itt olvashat.

Varga Mihály azt is jelezte, hogy személyesen is érdekelt a tárgyalások sikerében, így bizonyos szempontból személyes kudarcnak tekintené, ha a tárgyalásokon nem sikerülne megállapodásra jutni. Az egykulcsos adóval kapcsolatban azt mondta, hogy az nincsen kőbe vésve, de a magyar gazdaságpolitika erős pillére, így mindenkitől türelmet kérünk, az adófizetőktől és a nemzetközi szervezetektől is, amíg kiderül, hogy 2013-ban milyen hatásokkal jár.

Mint azt szerdán megírtuk, Christine Lagarde IMF-vezér jelezte a magyar kormánynak, hogy a jegybanktörvény módosításának parlamenti elfogadása után megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások. Az erről beszámoló Varga Mihály szerint Lagarde azt írta, hogy az IMF üdvözli az MNB-törvény módosítására tett kormányzati javaslatot, amely teljes egészében kielégíti a Valutaalap elvárásait, és ha ezeket a változtatásokat a magyar parlament elfogadja, a tárgyalások megkezdődhetnek az IMF-fel és az EU-val.

Az Országgyűlés legkésőbb július 12-én fogadja el a jegybanktörvény-módosítást, és így másnaptól, 13-ától kezdve bármikor megkezdődhetnek a tárgyalások.