Túl olcsó a Penny teje

2012.07.09. 08:50 Módosítva: 2012.07.09. 10:21

A Tej Terméktanács bejelentése után vizsgálatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Penny Market ellen beszerzési ár alatti értékesítés gyanújával – tudta meg a Népszava. A Budai Gyula államtitkárhoz eljuttatott levélben az olvasható, hogy az üzletlánc feltételezhetően a beszerzési árnál olcsóbban értékesíti a másfél százalékos dobozos tejet.

A lap felidézi: a nemrégiben módosított, a tisztességtelen piaci magatartásról szóló törvény szerint a kereskedők – azonos termékek esetén – nem alkalmazhatnak többé eltérő árrést a magyar, illetve a külföldi árunál. Erre egyébként azért volt szükség, mert sok multi a magyar tej esetében általában harminc, míg a külföldinél nulla százalékos haszonkulcsot alkalmazott.

A lap cikke felidézi: korábban is megbüntették már a Pennyt: 2008 novemberében csaknem 20 millió forintos bírságot szabott ki az agrártárca felügyelete alatt álló Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, mert az üzletlánc akkor is beszerzési ár alatt értékesítette a másfél százalékos tejet.

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a lapnak elmondta: korábban hat multinacionális üzletlánccal sikerült felvenniük a kapcsolatot, amelyek hajlandók is voltak arra, hogy a külföldi tej helyett magyar terméket árusítsanak, emelve ezzel a gazdálkodóknak fizetett árat. Budai hozzátette, hogy bár az áruházláncokkal történt egyeztetéseken a Penny Market nem akart részt venni, ettől függetlenül a törvény mindenkire vonatkozik.