Demján lát százezer új adózót

2012.07.13. 16:49

Demján Sándor szerint mielőbbi döntésre van szükség a kormány által meghirdetett, érdemi és hatékony munkahelyvédelmi tervről, hogy a kisvállalkozók mihamarabb érezhessék annak kedvező hatásait. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke pénteken sajtótájékoztatón beszélt erről, miután egyeztetett az akciótervről Rogán Antallal, a Fidesz és Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével.

Rogán Antal elmondta, a megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a következő két évnek nem a bérvitákról, hanem a munkahelyvédelemről és a gazdaság beindításáról kell szólnia. Szerinte a tízpontos akciótervvel a kormány segíti a kisemberek foglalkoztatását, és lehetőséget nyújt a magyar kisvállalkozóknak és kisvállalatoknak piacaik és munkahelyeik megtartásában, és abban, hogy bővítsék az álláshelyeket.

Demján Sándor szerint a munkahelyvédelmi intézkedéscsomag rendkívüli méretű, mértékű és előrevivő lépés, és a lakossági szolgáltatások területén százezer többletadózó belépését hozhatja, emellett megoldást jelent a 25 év alattiak és 55 év felettiek munkaerőpiacra lépésére is. Ez nem a végleges megoldás, a gazdaságot kell beindítani, amihez beruházások szükségesek. A VOSZ ilyen irányú javaslatokat is tesz majd – mondta a VOSZ elnöke. Közölte, hogy a többi parlamenti párttal is egyeztetnek majd szeptemberben. Az elnök úgy véli, bővített újratermelés nélkül nem működik a társadalom, amelynek foglalkoztatási arányait helyre kell tenni,  többen kell hogy részt vegyenek a termelésben.

Rogán Antal közlése szerint nemcsak a munkahelyvédelmi akciótervről beszéltek, hanem köszönetet mondott a vállalkozóknak a bérkompenzáció végrehajtásáért is. A munkahelyvédelmi csomag kapcsán kifejtette, hogy a 25 munkavállalónál kevesebbet foglalkoztató vállalkozások 75 százaléka folytat munkaintenzív termelést; a tízpontos akciótervvel elsősorban nekik szeretne segíteni a kormány azzal, hogy több pénz marad náluk, amit vagy beruházásra vagy többletmunkahelyre tudnak fordítani.

Beszélt arról is, hogy az uniós forrásokat is hatékonyan kell felhasználni, és a kormány ebben is szeretne segítséget nyújtani. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt mondta: a munkahelyvédelmi tervben a gazdasági és társadalmi szempontokat is figyelembe vették, vagyis a magyar családok helyzetének javítását is szem előtt tartották.

Rogán Antal kérdésre válaszolva elmondta, a munkahelyvédelmi terv megvalósításához szükséges jogszabály-módosításokat  szeptemberben vagy október elején fogadja el az Országgyűlés, így addig lehet finomítani az elképzeléseket. Úgy vélekedett: a nemzeti minimumot az jelenti, ha a különböző pártok egyetértenek bizonyos kérdésekben, és úgy látja, hogy az ellenzéki pártok is támogatják az akciótervet. Egy másik kérdésre elmondta: megvan a fedezete a csomagnak a bankadóból, a biztosítási adóból és a tranzakciós adó kiterjesztéséből. Ehhez kapcsolódóan Demján Sándor azt mondta: „bőven van még kiadáscsökkentési lehetősége a magyar államnak", mert még mindig drágán működik.