Varga: Vagyonadó nem lesz

2012.07.13. 09:00
Az ingatlanadó vagy a vagyonadó kérdése szóba kerülhet az IMF-fel folytatandó tárgyalásokon, de ebben a magyar kormány nem enged - mondta Varga Mihály, a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a tv2 reggeli műsorában.

Varga Mihály közölte: a tárgyalásokon fel kívánják hívni a figyelmet korábbi hazai alkotmánybírósági döntésekre. Hozzátette: olyan jellegű adót, mint az ingatlanadó, Magyarország jelenleg nem tud bevezetni, mert ehhez nincsenek meg a feltételek, ebben az ügyben alkotmánybírósági döntés is született.

Az egykulcsos adóval kapcsolatban Varga Mihály közölte: Magyarországon 2013-tól lesz tiszta formában egykulcsos az adórendszer. Ezzel kapcsolatban azt kérik az IMF-től, várja meg, hogy 2013-ban ez az adórendszer mit tud teljesíteni.

Felhívta a figyelmet arra, az IMF korábbi szakmai anyagaiban is az szerepel, hogy az egykulcsos adórendszer javítja a gazdaság versenyképességét.

A tárca nélküli miniszter szerint a válság nem tart örökké, és akkor a magyar adórendszer alkalmas lesz arra, hogy a gazdaság gyorsabban növekedjen és több munkahelyet tudjon teremteni.

Mire a falevelek lehullanak

Varga Mihály megismételte, hogy Magyarország elővigyázatossági hitelt szeretne. Ez olyan hitel, ami "ott van, de nem akarom igénybe venni, nem feltétlenül lesz rá szükség" - mondta.

Úgy fogalmazott, Magyarországnak most nincs szüksége pénzre, az ország finanszírozható, de az európai gazdaság helyzete miatt nem lehet előre látni, hogy ez a későbbiekben nem változik-e.

A tárca nélküli miniszter ismét kijelentette: ősszel - "mire a falevelek lehullanak" - aláírják a megállapodást.