Orbán: 100 ezer forintos minimálbér a cél

2012.07.16. 17:20 Módosítva: 2012.07.16. 20:26
A költségvetés legfontosabb kérdései már eldőltek, a főbb számokon nem változtatunk - mondta Orbán Viktor újságírók előtt. A kormányfő újabb minimálbér emelést tervez a ciklus végéig, a cél a 100 ezres szint elérése. Az IMF-tárgyalásokat nem akarta részleteibe menően kommentálni, de annyit azért mondott, hogy az IMF nem az ellenségünk, hanem a mi bankunk, ami segíthet csökkenteni az ország finanszírozásának költségeit.

"Már egy eldöntött ügy" - válaszolta a kormányfő egy megbeszélés után egy költségvetéssel kapcsolatos újságírói kérdésére. "Az alapszámok rögzítve vannak, a nemzetgazdasági szempontból lényeges elemeket már nem érintik majd a változások. Egyes társadalmi csoportokat természetesen érinthetnek a főcsoportokon belüli átcsoportosítások, de ezek nem a lényeges elemek" - fogalmazott. A minimálbér kapcsán azt mondta a miniszterelnök, hogy az már emelkedett (legutóbb idén januártól 93 ezer forintra), de a ciklus végére reményei szerint havi 100 ezer forint fölé fog nőni a legkisebb fizetés. Mivel azonban fontos a versenyképesség az ország számára, ezért nem szabad egyszerre elvégezni az emelést, tette hozzá. (Az igaz, hogy a bruttó dinamikus növekedése ellenére a nettó lényegében nem változott, miután megszűnt a tavaly még részben érvényesíthető adókedvezmény.)

Orbán az IMF-ről

"Igazából majd csak a tárgyalások végeredménye után szeretne beszélni róla. Természetesen tudnék érdekes dolgokat mondani önöknek a tárgyalásokról, de még nem lehet érdemi dolgot mondani."

A sajtót arra kérte, hogy kezelje "normális mederben" a tárgyalásokkal kapcsolatos híreket.
Elmondása szerint egy kormányzati megrendelésre készült felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 61 százaléka szerint azért kell Magyarországnak az IMF hitel, hogy elkerüljük a pénzügyi összeomlást. Ezzel ellentétben Magyarország nem áll a pénzügyi összeomlás szélén, sőt Magyarország stabil lábakon áll, csak ennek a talpon maradásnak az ára a kérdés, nem maga a talpon maradás - fogalmazott. "Görögország is például csődben van, de még ők is kapnak hitelt. A kérdés, hogy hogyan tudjuk az életünket a legolcsóbban finanszírozni."

"Jó pályán vagyunk, de jó lenne könnyebben lélegeznünk. Az IMF a mi bankunk, nem az ellenségünk" és "nem a krampuszok jönnek virgáccsal a kezükben". Szolid együttműködés kell, de azt megígérte, hogy "olyan megállapodás, ami a magyar nemzetgazdaságnak nem érdeke, nem lesz."

IMF tárgyalások kapcsán felmerült a járulékcsökkentés kérdése is, ugyanis a könnyítéseket részben az MNB-re is kiterjesztett tranzakciós adókból szeretnék finanszírozni, de ezt az EKB ellenzi. A kérdés az volt, hogy nem kerül-e így veszélybe a lépés. Orbán szerint "ha mindenben engednénk nem lennének tárgyalások". De a vége a lényeges a dolognak, ahogy többször is elmondta, "amikor a 90 perc végén lefújják a meccset".