Századvég: Vannak kockázatok a költségvetésben

2012.07.16. 14:37 Módosítva: 2012.07.16. 15:32

Növeli a költségvetési kockázatokat a munkahelyvédelmi terv, mondta Balatoni András a jövő évi költségvetésről szóló konferencián. A Századvég gazdaságkutató elemzője szerint a magyar gazdaság kilábalásának fő számai nem térnek el jelentősen a régiós átlagtól, komoly probléma azonban a növekedés szerkezete.

Magyarországon nagyon alacsony a beruházási ráta, a hazai gazdaságot egyedül az export és a készletfeltöltés húzta. Ez a szerkezeti probléma a felzárkózást is megnehezíti, vélte Balatoni. A munka kereslete lassan emelkedik, a kormány helyesen a munka kínálatát is bővíteni akarja, ez azonban tartósan magas munkanélküliséget okoz.

Máshogy látja, mint Matolcsy

A csökkenő reálbér és a hitelezés akadozása negatívan hat a fogyasztásra. A Századvég Gazdaságkutató arra számít, hogy a fogyasztás visszaesése – többek közt az adócsökkentéseknek köszönhetően – kisebb lesz annál, mint a reálbér csökkenése.

Balatoni András úgy vélte, a foglalkoztatás elsősorban a közmunkaprogramnak köszönhetően nő majd. Az elemző a jövő évi költségvetés kapcsán felhívta a figyelmet, jelentősen több uniós forrás felhasználásával számol a kormány, mint amit idén sikerült felhasználni.

Minél rosszabb, annál jobb

Ez azonban pozitív kockázat abból a kiadási oldalon, mert ha kevesebb pénzt sikerül lehívni, akkor az önrész is kevesebb lesz. Szerinte a költségvetés kapcsán a legnagyobb negatív kockázat az optimista makropálya, kisebb növekedés mellett ugyanis az adóbevételek sem teljesülnek majd a terveknek megfelelően.

Szerinte ha a 300 milliárdos csomagot nem számítjuk, 2,5 százalékos lehet a hiány, ami nem tér el jelentősen a kormány által számolt 2,2 százalékos, GDP-arányos költségvetési hiánycéltól.  A munkahelyvédelmi terv azonban ezt jelentősen módosítja és kockázatokat jelent, a Századvég elemezésének létrehozásakor ennek hatásaival még nem számolt, mondta.

A konferencián korábban felszólalt Cséfalvay Zoltán államtitkár és Simor András MNB-elnök is.