Budapesten az IMF – ez már régi lemez

2012.07.17. 11:28
Az, hogy az EU–IMF-páros ismét visszatért Budapestre, olyan, mintha a régi lemezt hallgatnánk, igaz vannak azért eltérések is a keretekben, mondta kedd reggel a CNBC-n Peter Attard Montalto. A Nomura elemzője ezzel arra utalt, hogy a magyar kormány és a nemzetközi szervezetek között, ahogy legutóbbi, decemberi látogatásukkor is, vannak nézeteltérések, ebben tehát nincs változás. Abban viszont megítélése szerint van, hogy már Varga Mihály vezeti magyar részről a delegációt és így a kormányban, illetve a kormánypártban is van némi hangsúlyeltolódás a megállapodás megkötése irányába.

Az elemző a műsorban megismételte régóta hangoztatott álláspontját, hogy a hitelmegállapodást úgyis csak a piaci nyomás fogja kikényszeríteni, azaz például a forint jelentős gyengülése, vagy az állampapírhozamok "elszállása". Utóbbiak egyébként 9-10 hónapos mélységben járnak részben az EU–IMF-megállapodással kapcsolatos megelőlegezett piaci bizalom miatt, írja a Portfolio.

Peter Attard Montalto szerint ha meg is születik a megállapodás, akkor sem lesz tartós, mert nem tartja be a magyar fél a feltételeket. Szerinte a megállapodás nem tart majd ki 2013 vége után, tekintettel a 2014 tavaszán sorra kerülő magyarországi parlamenti választásokra.

Az elemző szerint a mostani magyar helyzet (elinduló hiteltárgyalások, kamatcsökkentési kilátások) vételi lehetőség mind a forint-, mind a devizaalapú állampapírok piacán, de attól tart, hogy ezek nem lesznek hosszú távon jó befektetések (a menetközben esélyes hozamemelkedés miatt például a megszakadó EU–IMF együttműködés miatt).

Az elemző a műsorban arról is beszélt, hogy várakozásai szerint a tartósan magas infláció miatt a jegybanki kamatpálya elsősorban a külső monetáris tanácstagokon múlik, de agresszív kamatvágásokra csak az EU–IMF-megállapodás megkötése után számít.

A jegybanki alapkamat fél éve 7%-osd szinten áll és múlt héten két külső monetáris tanácstag is arról beszélt, hogy a meginduló hiteltárgyalások miatt akár már ebben a hónapban is bekövetkezhet az első vágás. A jegybanki alelnök, a monetáris tanács belső tagja azonban másként látja a folyamatokat.