Nagyon sokáig nem lesz IMF-megállapodás

2012.07.17. 14:49 Módosítva: 2012.07.17. 14:50

Nem lesz gyors megállapodás az EU-IMF-fel a Raiffeisen Bank elemzői szerint. Török Zoltán vezető elemző szerint a kormány ugyan meg akar állapodni, de ezért cserébe nem hajlandó gazdaságpolitikai kompromisszumokra.

Az viszont nem érdeke a kabinetnek, hogy megismétlődjön a 2010-es vagy a tavalyi fiaskó, amikor a nemzetközi szervezetek képviselői csapot-papot hátrahagyva repültek el az országból. A cél nem a minél gyorsabb megállapodás, hanem a tárgyalások alapos elhúzása. A kormány ezért semmit nem fog élből elutasítani, de ha a nemzetközi helyzet nem romlik meg nagyon, akkor akár nagyon-nagyon sokáig húzódhatnak az egyeztetések.

Török szerint mivel a kormányt nem gazdasági, hanem politikai típusú megfontolások vezetik, ezért nehezen előre látható, hogy mikor és miben változhatnak a most még merev kormányzati álláspontok. „Ha nagyon nagy a baj, akkor hirtelen nagy lesz a kormány kompromisszumkészsége, ha nincs baj, akkor a kicsi”.

Török szerint beláthatatlan, hogy milyen folyamatok zajlanak le Európában, de az kevéssé valószínű, hogy a következő fél évben egy kiteljesedő pénzügyi válság jöjjön el. Az eurózóna problémái ugyan megmaradnak, de az utolsó pillanatban, ahogy eddig is, majd mindig megoldják a legsürgetőbb dolgokat. Ebből az következik, hogy várhatóan Magyarország piaci finanszírozása nem fog ellehetetlenülni, és amíg ez nem történik meg, addig a kormány gondolkodhat úgy, hogy politikailag kedvezőbb a tárgyalások elhúzása és a megállapodás lebegtetése.

Töröknek a magyar gazdaság kilátásairól sincs túl jó véleménye: szerinte az szja-csökkentésének és a Mercedes-gyár beindulásának a hatása már benne van gazdasági mutatókban. Azt, hogy nem látunk javulást az ipari adatokban, az magyarázza, hogy a kedvező dolgok csupán ellenpontozni tudják a kedvezőtlen adatokat, ennek eredője egy 0 százalékos növekedés, ami Török szerint még sokáig ennyi is marad.

Kiemelte: a beruházások eltűntek (erről az MNB tegnapi konferenciáján lényegében minden felszólaló beszélt, elemzésünket itt olvashatja), amíg ez nem változik meg, addig nem lehet arra számítani, hogy tartósan magas növekedési pályára álljon a gazdaság. A működőtőke sem igazán keresi Európát, ezért a régió most rosszul jön ki a globális tőkeáramlások mozgásából. Szerinte legalább a banki hitelezésben kellene fordulat, banki pénzek nélkül ugyanis sem gazdasági növekedés sem több munkahely nem lesz az országban.

Török azt mondta, az új munkahelyek harmada a közmunkaprogramoknak köszönhető, a másik kétharmadot a mikróvállalkozások jelentették be, ami viszont nem valódi növekedést, inkább csak a gazdaság kifehéredését jelenti. Az elemző idén 1 százalékos recesszióra, jövőre - optimista forgatókönyv szerint – 0,5 százalékos növekedésre számít.