Egyre több hamisítványt veszünk

2012.07.19. 08:03 Módosítva: 2012.07.19. 08:14

Egyre több magyarnak nem okoz problémát a hamis termék vásárlása, esetleg letöltése - a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) legfrissebb felmérése szerint a megkérdezettek 22 százaléka talán, míg 5 százaléka bármikor nyitott lenne ilyen cselekedetre - írja a Napi.hu.

Az egy évvel korábbihoz képest 2 százalékkal nőtt a hamis termékeket gondolkodás nélkül megvásárlók aránya, ám a vásárlást megfontolók aránya 5 százalékkal csökkent. Szomorú tendencia, hogy egyre kevésbé riadunk vissza attól, hogy egészségre ártalmas terméket fogyasszunk: hamis gyógyszert évről évre többen vásárolnak, 2012-ben már a lakosság 4 százaléka, de bizonytalan forrásból származó élelmiszert is a magyarok 5 százaléka vett.

Az összes vásárló körülbelül fele, egyharmada tekinthető rendszeres hamistermék-vásárlónak. A két kivétel a ruházati termék és az élelmiszer, ám ez sem pozitív eltérés, hiszen amíg az előbbi esetében a vásárlók kétharmada rendszeresen vásárol ilyen terméket, addig az utóbbi esetben a fogyasztók 60 százaléka minősül rendszeres vásárlónak.