Orbánt megpróbálták megdobni az IMF-tárgyalás előtt

2012.07.24. 13:08 Módosítva: 2012.07.24. 18:35

Mint ahogy azt múlt héten megírtuk, Orbán Viktor ma találkozott az IMF–EU delegációval, miután azok délelőtt egyeztettek Rogán Antallal. A miniszterelnök ezt megerősítette távozóban a Képviselői Irodaházból.

Orbán egyéb kérdésekre nem kívánt válaszolni. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szintén csak a délutáni találkozóról beszélt. Arra a kérdésre, hogy számítanak-e konkrét kérdésekre az IMF–EU-delegációtól, azt mondta, hogy nem tudnak konkrét kérdésekről.

Az IMF–EU július 17. óta Budapesten tartózkodó küldöttsége ezt megelőzően megérkezett a Képviselői Irodaházba, ahol feltehetően Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetővel folytatnak megbeszélést. Rogán Antal ugyanis korábbi lapinformáció szerint azért érkezett haza a tervezettnél egy nappal korábban külföldön töltött szabadságáról, mert kedden már az IMF–EU-val folytatott tárgyalásokon kell részt vennie.

A Képviselői Irodaház előtt mintegy tucatnyi IMF-ellenes tüntető fogadta a miniszterelnököt és a távozó kormánypárti politikusokat, azt kiabálták, „hazaárulók, eladjátok az országot”. Az épületet később elhagyó IMF-delegációnak pedig azt az üzenetet kiabálták, hogy: "Get out, IMF!". Egy tiltakozót a rendőrök elvittek, mert aprópénzzel megpróbálta megdobni a miniszterelnököt.

Ne dobálózzon dolgokkal

Az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, a férfit előállították az V. kerületi kapitányságra. Mielőtt elengedték, felhívták a figyelmét arra, hogy a jövőben Magyarország jogszabályait tartsa be, véleménynyilvánítási jogát a vonatkozó előírások keretei között és a társadalmi együttélés szabályainak betartásával gyakorolja.

Az IMF és Brüsszel delegációja mindenhová benéz, nemcsak a központi költségvetés és a makrogazdasági pályák várható alakulása érdekli őket, hanem az is, mi lesz az egészségüggyel, a nyugdíjrendszerrel, mennyire stabil a bankrendszer, milyen az önkormányzatok helyzete. Több minisztériumban és banknál, a fővárossal, a jegybankban, a költségvetési tanácsnál és a pénzügyi felügyeletnél is tárgyalnak.

Orbán a legutolsó, két évvel ezelőtti találkozás alkalmával kirúgta a Valutaalap delegációját az országból. Nem volt hajlandó egyeztetni velük az adórendszert érintő változásokról, a tárgyalások egészen pontosan július 17-én szakadtak meg (hogy miért és hogyan, azt itt elolvashatja). Az eseményeket Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter akkor úgy magyarázta, hogy a tárgyalások nem megszakadtak, helyesebb a tárgyalási forduló eredménytelen lezárásáról beszélni.

A mai találkozót viszont nemcsak ez teheti különleges hangulatúvá és feszültségekkel terheltté, hanem az is, hogy az Európai Központi Bank közölte: a jegybank függetlenségét sértőnek tartja az MNB-re is kivetni tervezett tranzakciós adót. Az EKB-nak az MNB-vel kapcsolatos véleményéből az év elején már született Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárás; ha most is ez történik, az adót aligha vethetik ki a jegybankra, ami 100 milliárdos lyukat üt a jövő évi költségvetésen – amely épp a nemzetközi szervezetekkel folyó tárgyalások egyik központi kérdése.