Felszámolják a Saphir Aqua üzemeltetőjét

2012.07.26. 07:43 Módosítva: 2012.07.26. 07:43

Elindult július 20-án a soproni Saphir Aqua Apartman Hotelt üzemeltető Hotel-Cardos Kft. felszámolása. A cég a felhalmozott adósságok, illetve a szálloda bezárása miatt tavaly nyáron már nem tudta fogadni a nemritkán 50-70 ezer forintos előleget befizető vendégeit sem - írja a Napi Gazdaság.

A cég bedőlésének ügyében nyomozás is kezdődött. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a múlt héten sajtótájékoztatón jelentette be, hogy bár több mint 1800 ügyfelet mintegy 13 millió forintos kár ért, közel egy év után, bűncselekmény hiányában lezárták az üzletszerűen elkövetett csalás miatt indított vizsgálatot. Megállapították, a Hotel-Cardos azonnal leállította az előfoglalásokat, mihelyst kiderült, már nem tudják fogadni a vendégeket, s az is bebizonyosodott, hogy a cég a bevételt teljes egészében a szálloda fejlesztésére, illetve üzemeltetésére fordította. (A cég az épületben többek közt 30 apartmant és 6 kétágyas szobát alakított ki.) A pórul járt ügyfelek polgári pert indíthatnak követelésük megtérülése érdekében.

A négycsillagos Saphir Aqua 2010 tavaszán nyílt meg. A Lövérekben lévő szállodát az ugyanebben az évben alapított Hotel-Cardos üzemeltette, amely az első évben 55,4 millió forintos nettó árbevétel mellett több mint 34 milliós veszteséget halmozott fel. A gazdasági válság hatása − a korábbiaknál kevesebb vendég érkezett Sopronba − mellett a működési költségek is jóval magasabbak voltak a tervezettnél.

A cég az elmúlt év tavaszán úgy próbált úrrá lenni a finanszírozási gondokon, hogy jelentős árengedménnyel csábította a vendégeket. Az akció olyan jól sikerült, hogy júliusra és augusztusra mintegy 1800 előfoglalás érkezett. Az ingatlan tulajdonosa, a Soproni Ingatlanforgalmazó, Beruházó és Üzemeltető Kft. szerződésszegésre hivatkozva tavaly július elején azonnali hatállyal szerződést bontott az üzemeltetővel, majd a szállodát bezárták. (A Hotel-Cardos akkor már öthavi rezsivel és tetemes bérleti díjjal tartozott.) A Saphir Aquát tavaly ősszel apartmanházként újra megnyitották.