Magyar üdítővel itatta Orbán az IMF-et

2012.07.26. 11:12
Kemény tárgyalópartnereket küldtek a nemzetközi szervezetek Magyarországra: az IMF főtárgyalója szókimondó és határozott, Irina Ivascsenko szerény, az uniót képviselő Barbara Kaufman pedig aprólékos, és szeret beszélni a Blikk információi szerint. Orbán Viktor magyar gyümölcslével és ásványvízzel várta a delegációt.

Az IMF-tárgyalások szerdai lezárultával kiderült: nem kis feladat meggyőznünk a küldötteket a 15 milliárd eurós (4300 milliárd forint) hitelkeretért, de jól vettük az első akadályokat – írja a Blikk.

A legkeményebb dió a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) képviselő Tanosz Arvanitisz – idézi a lap a tárgyalásokat nyomon követő forrását. Szerinte az IMF főtárgyalója szókimondó és határozott ember, de nem agresszív. Vele volt Irina Ivascsenko, az IMF hazai képviseletének vezetője, aki csendes és udvarias. Ő kevesebbet beszélt, mert Arvanitis képviseli a szervezetet, így nem lenne szép, ha előtérbe tolakodna.

A küldöttség színfoltja az Európai Bizottságot képviselő Barbara Kaufman. A háromgyermekes édesanya aprólékos, és szeret beszélni. Megtörtént, hogy hiába egyezett meg álláspontja az előtte szólóval, ő mégis kifejtette azt. Az ő ellentéte Ettore Dorrucci, az Európai Központi Bank embere. Megfontolt, keveset beszél, inkább kérdez. Nem fecsérli a szót, gyakorta a szünetekben négyszemközt tisztázza a részleteket.

A lap szerint az egyeztetések nem zajlottak rossz hangulatban, a felek betartották a diplomácia szabályait. Senki nem kapott ajándékot, a tárgyalási szakaszok legfeljebb két órát tartottak.

Orbán Viktornál pogácsa és ropi várta a küldötteket, kérésre kávét hoztak. A kormányfőnél mindig csak magyar ásványvizet és gyümölcslevet adnak, így a vendégek ízelítőt kaptak a hazai termékekből. Varga Mihály, a magyar delegáció vezetője a Citadella étterembe hívta meg egyik este a vendégeket, és ő fizette a társaság számláját is.