Csak 6 százalék elégedett a gazdasággal

2012.08.01. 13:22

A 2012. tavaszi Standard Eurobarométer felmérés szerint az európaiak körében csak a görögök, a spanyolok, a portugálok és az írek azok, akik rosszabbnak ítélik saját nemzetgazdaságuk helyzetét, mint a magyarok. Itthon a megkérdezettek 93 százaléka szerint rossza a helyzet, míg a svédeknek csak 15 százaléka gondolja így.

Az Európai Bizottság által évente kétszer elvégzett közvélemény-kutatása szerint a három legfőbb téma, ami aggodalmat kelt Európa lakosaiban a munkanélküliség, a gazdaság általános helyzete és az infláció volt. Uniós átlagban a megkérdezettek 46, 35, és 24 százaléka említette ezeket a témákat, míg a magyarok ennél pesszimistábbak voltak, nálunk 57, 43, és 28 százalék volt ez az arányszám.

A magyarok 54 százaléka szerint még hátravan a gazdasági válság neheze és csak 39 százalék volt, aki úgy vélte, hogy a munkaerőpiacra gyakorolt negatív hatások elérték tetőpontjukat. Ebben a kérdésben nem vagyunk se túl optimisták, se túl pesszimisták, nagyjából az európai mezőny közepében vagyunk, ahol a Portugálok a legkritikusabbak, míg furcsa mód a bolgárok a legbizakodóbbak. A bizalmatlanok aránya tehát még magas, de már alacsonyabb mint az utolsó felmérés idején.

tab

Az európai közvélemény szerint napjainkban a munkaerőpiacoknak a munkahelyteremtést lehetővé tevő modernizálása, valamint a szegény és társadalmilag kirekesztett emberek megsegítése jelenti a legfontosabb prioritásokat. A legutóbbi felmérés azt mutatja továbbá, hogy az európaiak szerint az EU által jóváhagyott kiemelt célok – például annak biztosítása, hogy az aktív korú lakosság kétharmada munkahellyel rendelkezik – megfelelően ambiciózusak.

Ami az EU növekedési stratégiáját, az Európa 2020 stratégiát illeti, a polgárok hozzáállása egyre kedvezőbbé kezd válni, különösen a kezdeményezések fontossága és az ambíciószint tekintetében. Összességében az európaiak 40 százaléka találja úgy, hogy az EU a helyes irányban indult el ahhoz, hogy leküzdje a válságot és szembenézhessen az új globális kihívásokkal.

Tíz európai közül több mint nyolc azon az állásponton van, hogy az uniós tagállamoknak szorosabban együtt kellene működniük a válságra való tekintettel, míg a válaszadók több mint fele hiszi úgy, hogy Európa hosszú távon erősebbé válik.

A 2012. tavaszi Standard Eurobarométer felmérést 2012. május 12–27. között folytatott személyes beszélgetések révén készítették. A 27 uniós tagállamban és a tagjelölt országokban összesen 32 728 személyt kérdeztek meg. A feltett kérdések teljes listája itt található.