Mi történt a Zwackkal?

Portfolio
2012.08.07. 08:15 Módosítva: 2012.08.07. 15:50

Ha megnézzük a Zwack főbb pénzügyi mutatóit, jelentős visszaesést látunk az eredményeikben, de ez nem a vállalat sajátossága, az egész ágazat problémákkal küszködik. A vállalat éves terve még a gyenge hónapok ellenére is elérhetőnek tűnik, bár hosszabb távon aligha lehet tartható a 900 forintos osztalék, írja a Portfolio.hu a cég számait elemezve.

A cég bruttó árbevétele nagyjából 8 százalékkal csökkent, a második negyedévet 1999 óta nem zárták ilyen rossz eredménnyel. A belföldi prémium árbevétel 4,1 százalékkal, a minőségi 16 százalékkal, a kommersz 51,9 százalékkal esett vissza.

A felmérések szerint a teljes ágazat hazai értékesítése 11,4 százalékkal csökkent, az egyes területeken a Zwack igen eltérő teljesítményt ért el. A prémium italok forgalmának 8,2 százalékos csökkenése azt mutatja, hogy ezen a területen a Zwack kifejezetten erős, a minőségi szegmens 9,9 százalékos növekedéséhez képest azonban nagyon gyenge, ahogy a kommersz területen is. A minőségi termékek körében való lemaradást azonban a Fütyülős limonádé és Szénsavas Kalinka forgalomból való kivonása magyarázza.

A vállalat az exportpiacokon jól szerepelt, hiszen a külföldi értékesítés bevétele a 2010-es szintekre sikerült emelni. Ebben a forint gyengülése mellett az erősebb olasz export játszott főszerepet.

A cég csökkentette a személyi és egyéb költségeit, azonban az üzemi eredmény így is 34 százalékkal esett. Az adózott profit pedig 33 százalékkal. Ilyen alacsony második negyedéves eredményt utoljára 1997-ben lehetett tapasztalni a vállalatnál.

Mivel beruházásokra és hitelek törlesztésére a cég keveset költ, a készpénzállomány közel 5 milliárd forintnál jár, amiből az osztalék augusztusi kifizetése után is marad még több mint 3 milliárd, vagyis papíronként 1600 forint.  A menedzsment június elején megfogalmazott éves várakozásából már lehetett érezni, hogy az idei nem a fellendülés éve lesz: 23 százalékos profit-visszaesést vár a társaság, az 1,3 milliárd forintos prognózis tizenöt éve a leggyengébb évet jelentheti majd a szeszipari cégnél.