Az egyetemisták mentik meg a lakáspiacot

2012.08.10. 10:58

A felvételi eredmények publikálása után a budapesti gólyák közül több mint húszezren néznek albérlet, vagy lakás után. Ez a jelentős keresletnövekmény a vigaszdíj az elmúlt évek siralmas adás-vételi és bérlet piaca számára - derül ki az FHB Otthontérkép kutatásából.

Budapesten 100 ezren nappali tagozatos hallgató tanul, közülük 40 ezren a családi otthontól távol, így albérletre, saját  lakás vásárlásra, vagy kollégiumi ellátásra szorulnak. Tovább növeli a lakhelyet keresők számát az a tény, hogy a legtöbb felsőoktatásba bekerült fiatal jellemzően ezekben az években a családi otthont is feladva akár albérletbe, vagy kollégiumba költözik.

A luxusra nincs pénz

A bérleti piac (hasonlóan az adásvételekhez) több alszegmensre tagolódik. A budapesti bérleti piac legfelső részét a luxuskategóriájú lakóingatlanok jelentik, ezek jellemzően budai lakóházak vagy 100 m2 feletti, kiemelt szolgáltatási színvonalat nyújtó budai vagy Dunához közeli, belső kerületi, vagy kiemelt építészeti környezetben lévő (pl. Andrássy út) luxuslakások, tetőbeépítések, kisebb számban egyedi loftlakások.

A piaci bérlakás-kereslet másik végletében az anyagi helyzet nem teszi lehetővé a lakásvásárlást, a lakhatás megoldása hosszabb távon is beláthatóan a bérlakáspiac, amennyiben a háztartás nem szorul rá (nem jogosult) az önkormányzati bérlakás kínálatra.

Együtt olcsóbb

A felsőoktatásban tanuló bérlők ehhez képest köztes helyzetet jelentenek. Élethelyzetükből adódóan költségvetési korlátjuk (bérleti díj és rezsi) merev, de ennek keretein belül a legfontosabb választási szempont esetükben az iskola (később: munkahely) közelsége. Tapasztalatok alapján a lakás komfortértéke a harmadik szempont.

Egy négyzetméterre jutó havi bérleti díjak 2012 júliusában, az FHB Ingatlan Zrt. adatai, és webes hirdetési árak alapján becsülve.
Egy négyzetméterre jutó havi bérleti díjak 2012 júliusában, az FHB Ingatlan Zrt. adatai, és webes hirdetési árak alapján becsülve.
Fotó: Otthontérkép

Ebből következik a tipikus bérlői helyzet, hogy több fiatal bérel egy lakást annak érdekében, hogy a három szempont optimális összetételben érvényesülhessen megosztva így a bérleti díjat és a költségeket. Ilyen kiadáskor az ingatlan beosztásában kedvező a több, önállóan megközelíthető hálószoba és az ehhez kapcsolódó saját fürdőszoba (mely a hazai kínálatban még ritka).

Az álabbi ábrán is könnyedén leolvasható, hogy Budapest belső kerületei (V.,VI.,VII.) a fajlagos bérleti árak tekintetében kizárólag Buda frekventált területitől maradnak el, mely a kiváló elhelyezkedéssel, közlekedési, szórakozási lehetőségekkel és nem utolsó sorban a közelben található jelentős felsőoktatási intézményekkel magyarázhatóak. (Részletesen a www.otthonterkep.hu oldalon tájékozódhat.)