Elveszett a Mol-nyereség 99 százaléka

2012.08.14. 00:56 Módosítva: 2012.08.14. 01:34
A Mol Nyrt. 0,7 milliárd forint nettó eredményt ér el a második negyedévben, szemben az első negyedévi 73,7 milliárd forinttal, illetve az egy évvel korábbi 54 milliárd forinttal – olvasható a társaság gyorsjelentésében.

A Mol által a tőzsde honlapján közzétett első féléves gyorsjelentés (pdf) szerint a csoport a második negyedévben 1319,1 milliárd forintos árbevételt ért el, valamivel kisebbet, mint az elsőben (1348,3 milliárd), éves szinten viszont 2 százalékkal nőtt az árbevétel. A féléves bevételi adat még jobb, a 2667,4 miliárd forint 8 százalékkal magasabb a tavalyinál.

A cég eredménye azonban nagyon rossz képet mutat: az első negyedéves 73,7 milliárd után a második félévben mindössze 700 millió forint lett, vagyis 99 százalékos a visszaesés. A féléves mutatót is lerontott a rosszul sikerült elmúlt három hónap, a nettó eredmény a tavalyinak lényegében a felére csökkent. A speciális tételek nélkül nettó eredmény szebb, de szintén elég rossz, az előző negyedévi 83,2-ről 12,2 milliárdra csökkenő értéket mutat.

Az egy részvényre jutó eredmény 840 forintról 8 forintra csökkent a második negyedévben és 847 forint volt a tavalyi 1691 forinttal szemben az első félévben. Jó hír viszont a befektetőknek, hogy nőtt a társaság készpénzállománya és 29-ről 27,7 százalékra mérséklődött az eladósodottsági rátája.

A Portfolio.hu által az adatközlés előtt megkérdezett elemzők a második negyedévre átlagosan 23,05 milliárd forint nettó profitot vártak, s azt jelezték előre, hogy a viszonylag jó külső környezet ellenére a Mol feldolgozás-kereskedelem (downstream) szegmensében visszaesés lesz a készletátértékelés negatív hatásai miatt, illetve a kutatás-kitermelés (upstream) üzletág rosszabbul teljesít a csökkenő kitermelési szintek és olajár negatív hatásai miatt.

A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, a cég elnök-vezérigazgatóját, aki elmondta: az európai gazdasági válság és az arab világban zajló politikai változások erőteljesen befolyásolták a cég teljesítményét, miközben céljaik megvalósítása érdekében a csoport átalakítása tovább folytatódott.