Idén már nem lesz kész a devizás lakótelep

2012.08.14. 08:24

Egy hete épülhetne a bedőlt devizahitelesek kimentésére készülő ócsai szociális lakópark, ha az utolsó − harmadik − közbeszerzési eljárásra beadott ajánlatok közül a kiíró BM Országos Katasztrófavédelem nyertest hirdet. Erre annak ellenére nem került sor, hogy Napi Gazdaság információi szerint a beadott ajánlati árak alapján minden esély megvolt. Legkorábban csak novemberre készülhetnek el az eredetileg tavaszra tervezett, később nyár végi átadásra módosult bérlakóházak, ám jelen állás szerint 2013 előtt szinte biztos, hogy nem lesz költözés.

A szociális lakásáépítésre és a kapcsolódó közműhálózat, valamint út, kerékpárút és közvilágítás kivitelezésére a mérnökár alapján nettó másfél milliárd forint áll a kiíró rendelkezésére. Az első körös eljárásban ajánlkozók júniusban alaposan a határ fölé lőttek kalkulációikkal, az összességében legelőnyösebb ajánlat is nettó 2,046 milliárd forintról szólt. Ekkor még az építési költségen túl a vállalási határidőre és a garanciális időszakra megadott paraméterek is alakították a döntést, a későbbiekben ezeket az elvárásokat  − az építkezést például 150 napban − fixálta az ajánlatkérő, egyedül a kivitelezésre megajánlott költségre kihegyezve az elbírálást.

Az újabb körben is három pályázat között kellett volna megtalálni a nyertest. A műszaki egyeztetések után a Swietelsky Magyarország Kft. a Pannon Nívó Zrt.-vel közösen, a devecseri újjáépítést lebonyolító Veszprémber Zrt. pedig önállóan, de nagyjából hasonló összegből, a keretet mintegy 300 millióval túllépő, 1,8 milliárdból építette volna fel a lakóparkot, a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. pedig mintegy 40 millió forinttal a keretösszeg alatt, 1,49 milliárdért vitte volna el a megbízást. Szerződéskötésre az ajánlattételi felhívás szerint augusztus 3-át tűzték ki, a nyertesnek pedig az aláírás másnapján kellett volna hozzákezdeni a kivitelezéshez, az időpontot azonban a közbeszerzést lebonyolító szervezet lemondta.