Soha többé esőt Magyarországon!

2012.08.14. 15:19 Módosítva: 2012.08.14. 15:21
A Magyar Turisztikai Desztináció Szövetség azt várja a médiától, hogy ne írják meg olyan borúsan, ha rossz az idő, hiszen az hátrányos a turizmusnak. Egy kis fantáziával át kéne fogalmazni a híreket úgy, hogy a legnagyobb ítéletidőben is mindenki rohanjon a Balatonra.

„Komoly lehűlés jön, elromlik az idő, nem számíthatnak semmi jóra a nyaralásukat vagy szabadtéri programot tervezők” – ilyeneket és ehhez hasonlókat lehetett olvasni nemrég az időjárás-előrejelzésekben az elmúlt időszak esősebb napjai előtt. Pedig nem ártana jobban odafigyelni azokra a sokmillió eurós, vesztes meteorológiai perekre Európa más országaiban, fenyeget a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség.

Elég az elijesztő szövegekből!

Egészen pontosan a szervezet a hazai turisztikai szolgáltatók nevében azt kívánja a médiában dolgozóktól, hogy időjárásra vonatkozó „egysíkú és elijesztő fogalmazásukkal” véletlenül se járuljanak hozzá ahhoz, hogy valaki máshova menjen vagy otthon maradjon csak azért, mert épp pocsék az idő. Szerencsére azonban egyelőre nagyvonalúak, azaz most még nem rohannak bíróságra, de szólnak: „nem ártana perek nélkül sem odafigyelni egymásra, így a rendkívül nehéz helyzetben lévő hazai turizmus, turisztikai szolgáltatók érdekeire”.

Az aggodalom érthető: ha itthon hideg lesz és zuhogni fog az eső, Horvátországban például pedig verőfény és meleg várható, akkor a tapasztalat alapján komoly veszélye van annak, hogy honfitársaink jelentős része inkább ott tölti el a szabadságát vagy otthon marad hétvégén.

De ez így nincsen jól, meg kell védenünk a turizmusunkat, az olcsó, mediterrán időjárástól! Aki ugyanis úgy gondolja, hogy mondjuk a Balaton rossz időben nem nyújt igazán kellemes kikapcsolódást, „annak tényleg csak felületes ismeretei vannak hazánk természeti-kulturális kincseiről”.

Adnak ötleteket is

Nem ígérkezik egyszerű feladatnak egy időjárás-előrejelzésbe burkolva rávenni a magyarokat, hogy rossz időben menjenek nyaralni, lehetőleg minél több pénzt költve, a turisztikai szövetség azonban nem hagyja magára a médiát ebben nehéz helyzetben.

Segítségképpen például hidegebb időben szerintük egyszerűen „nyelvileg is izgalmasabb lenne például végre arról tudósítani, hogy az enyhülő hőségben végre lehetőség nyílik izzadságmentes városnézésre". Esetleg szakadó esőben „izgalmas múzeumok, színházi és zenei előadások, megfizethető gasztronómiai élmények segítenek átvészelni az égi áldást“.

A helytelen hozzáálláson a promóció sem mindig segít

Izgalmas lenne

A szándék alapján a turisztikai szövetség feltehetőleg nem csak a nyári szezonra gondolt, így az új típusú előrejelzésekben valószínűleg helyük lenne olyanoknak is, mint „a hóvihar nem bánthat a Tihanyi Apátságban”, vagy a „a Vidámpark játékain nem fog félni senki, ha nagy is a köd” esetleg egy „nincs is jobb, mint egy egri pincében kortyolgatni a fantasztikus borokat, ha közben kinn fákat tép ki az orkán”.

Össze kell hát kapnia magát a médiának, tényleg nem hiányzik senkinek a pereskedés, de az se ha betiltanák a 10°C alatti időjárás jelentéseket vagy hogyha mondjuk az Alaptörvényben kéne rögzíteni, hogy Magyarország időjárása nagyon is kellemes.

Egyúttal szeretnénk olvasóink segítségét is kérni, hiszen a műfajjal még mi is csak ismerkedünk és nem szeretnénk se pereket, se azt, hogy a felelőtlenül csak az időjárásra fókuszáló írások miatt ne teljesüljenek a növekedési céljaink. Írjanak át nekünk korábbi időjárás-előrejelzéseket, amik Önöknél átmennének a rostán, ítéletidőben is egy kis kiruccanásra bíztatnak és küldjék el a gazdasag@mail.index.hu címre!

Kedvcsinálónak itt az Index két legutóbbi, az Országos Meterológiai Szolgálat adatai alapján nem épp verőfényt jósoló előrejelzése; hogyan oldaná meg az „újabb viharok várhatók” és a „hét végére elromlik az idő” jelentette kihívásokat?