Miért kért csődvédelmet az Aranyközpont?

2012.08.24. 07:17
A vállalat állítása szerint egy közvetítítő partner miatt került nehéz helyzetbe, és utána is hiába próbálkozott aranyhoz jutni. A pórul járt ügyfelek a vagyonfelügyelőnél jelentkezhetnek a követelésük összegének egy százalékának, de legfeljebb 100 000 forint befizetésével.

„Azért kértem csődvédelmet, mert ez volt a kötelességem, hogy megvédjem a céget, hogy ki tudjam szolgálni az ügyfeleinket” – mondta Sipos István Ferenc, a múlt péntek óta csődvédelem alatt álló, számos ügyfelének májusban-júniusban kifizetett arannyal tartozó Aranyközpont Zrt. tulajdonosa.

Az üzletember lapunk kérdésére elmondta: információik szerint a nem teljesített kötelezettségeik miatt egyes ügyfeleik a felszámolásukra készültek. Márpedig a felszámolás elrendelése a tulajdonos szerint „egyenlő lett volna a megszűnéssel, a vevőink által befizetett pénzek és az egész eddigi munkák elvesztésével”.

Az Aranyközpont a tájékoztatása szerint azért került nehéz helyzetbe, mert egy közvetítő partnerük – akivel a cég múlt év végi létrehozása óta kapcsolatban álltak – egy június 13-án megrendelt és kifizetett 1,287 millió eurónyi, tehát majdnem 400 millió forintnyi szállítmánnyal becsapta őket. A pénzt ők a közvetítőnek adták, aki elvileg tovább fizette azt a forgalmazónak – valójában azonban ez nem történt meg.

„Hamis igazolást hozott arról, hogy a pénzt megkapta egy koblenzi nemesfém-forgalmazó, a Hellwegner eK, majd hetekig húzta az időt, többek között szállítási és logisztikai problémákra hivatkozva. Csak július közepén derült ki, amikor személyesen elutaztam a céghez, hogy a koblenzi érmeforgalmazónál nem is hallottak erről az emberről, és hogy a rájuk hivatkozva általa bemutatott okmányok, így például a számla kiegyenlítését igazoló dokumentum, hamisak” – sorolja Sipos István. Ekkor, július 25-én csalás miatt feljelentést tettek a közvetítő ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, amely meg is kezdte a nyomozást.

Ezzel párhuzamosan augusztus elején egy másik, bécsi cégtől, a Schoeller Münzhandeltől megrendelték azt az aranymennyiséget – Argor Heraus, Münze Österreich és Perth Mint aranyakat, egy grammostól a kilós tömbökig –, amit a közvetítőnek egyszer már kifizettek. Ehhez próbáltak korábban befektetőt bevonni a cégbe, ám ez a kezdeményezésük éppúgy meghiúsult, mint több hitelfelvételi kísérletük – az Indexnek korábban nyilatkozó Kenyeres Sándor operatív vezetőt egyébként ezekre a feladatokra, egy befektetői csoport megnyerésére és hiteltárgyalásra vették be a céghez, mondja Sipos István.

Az Aranyközpont tulajdonosa így állítása szerint nagyjából két hónapja fut a pénze után: „a rendelkezésünkre álló pénzből, illetve a családi vagyon egy részéből is vásároltunk valamennyi aranyat, így ügyfeleink egy részének megrendelését ki tudtuk elégíteni. Azonban még nagyjából háromszázan nem kapták meg az elmúlt hónapokban megrendelt aranytömböket”. Arra a felvetésünkre, hogy összesen ezek szerint százmilliós nagyságrendű a tartozásuk, a tulajdonos azt mondta: ilyen nagyságrendű, de ennél több.

A cégnél most azt mondják: egy új forgóeszközhitel segítségével napokon belül kifizetik a bécsi cégnek a szállítmányt, és a reményeik szerint a jövő hét második felében megkezdhetik az aranyak átadását a megrendelőknek. A hitelt a szintén Sipos István vezette Safety Gold Zrt. kapja meg, „ebből természetesen a saját ügyfelek lesznek elsősorban kiszolgálva” – válaszolták ezzel kapcsolatos kérdésünkre, hozzátéve: „a továbbiakban az Aranyközpont Zrt.-hez tartozókat a lehetőségeinkhez mérten tudjuk kiszolgálni”.

Az Aranyközpont cégvezetése egyébként felvette a kapcsolatot a bíróság által elrendelt csődeljárásban kirendelt vagyonfelügyelővel, a Keszau-Solder-Serec-L Könyvszakértői, Auditálási Könyvelési és Adószaktanácsadó Kft.-vel. A vagyonfelügyelőnél az aranyközpontos károsultak a követelés összegének 1 százalékára, de legalább 5000, legfeljebb 100 000 forintra rúgó díj fejében regisztráltathatják magukat. A regisztrációra a csődeljárás kezdetétől számítva harminc nap van, akik jogos követeléssel jelentkeznek, azok alkotják később a hitelezői választmányt, amellyel az adós cégnek meg kell állapodnia.