Nem vonzóak a magyar kastélyok

2012.08.31. 08:09
Több mint 250 felújításra váró kastély, családias jellegű kisebb kúria vár gazdára országszerte, melyek eladását az általános tőkehiány különösen napjainkban nehezíti meg, hiszen legtöbbjüknél nemcsak a felújítás, a funkciókialakítás, a folyamatos karbantartás, hanem a működtetés is számottevő tőkét igényel.

A kínálat bőséges, a nagyon lerobbant kisebb kúriaépületek akár már 4-5 millióért elérhetők, a jobb állapotúak ára pedig 30-40 milliótól 100 millió forintig terjed, írja a Napi Gazdaság. A kastélyok ennél drágábbak, de ott is nagy a szórás az állapottól függően.

Például szombathelyi, felújítandó, 1400 négyzetméteres, klasszicista stílusú kiskastélyt 49 millió, míg Komlón lévő, 2300 négyzetméteres, századfordulón épült, szintén felújításra szoruló grófi kastélyt 93 millió forintért lehet megvásárolni. Egy békésszentandrási, 560 négyzetméteres, felújításra váró kúriáért pedig mindössze 30 millió forintot kell letenni.

A befektetői érdektelenség tényét megerősíti Gergácz Ildikó, a Vas megyei Tryagon 21 Kft. ügyvezetője is. Mint mondja, a bizonytalan helyzetben a külföldiek eltűntek, és olykor hazai vállalkozók érdeklődnek, elsősorban rossz állapotú kúriák iránt, ám ezen a szinten az üzlet elakad. Például Sárvár közelében 19. századi, 250 négyzetméteers kúria vár gazdára 30 millió forintért, míg Ostffyasszonyfán 800 négyzetméteres kastélyt kínálnak 210 ezer euróért (mai árfolyamon 60 millió forint).

Számos önkormányzat a tulajdonában lévő kiskastélyt, kúriát a saját tőke hiánya, a pályázati lehetőségek kis száma és szigorú feltételei miatt évek óta a befektetőkben bízva szeretné eredeti állapotára visszaállítani és hasznosítani.

Ilyen például az erdőtelkesi, az 1800-as évek elején épült, 9 ezer négyzetméteres telken fekvő Buttler-kastély is, amelynek sorsa ez év eleje óta talán még az eddiginél is bizonytalanabbá vált. A 860 négyzetméteres tégla - műemlék jellegű - főépületben és az 1000 négyzetméteres melléképületben korábban már kialakítottak több mint 20 apartmant, így azokat csak fel kellene újítani, és panzióként vagy szállodaként működtetni.

Ez év elején - miközben újra jelentkezett egy hazai tőkeerős vállalkozó - a műemléki kiskastélyt a kormány a nemzetgazdasági szempontból kiemelt, el nem adható vagyonkörbe sorolta, a kategóriába tartozó egri vár és minaret, a siroki várrom és még közel húsz, egyéb neves műemlék létesítmény mellé. A község polgármestere elmondta, hogy a befektető, akivel az elmúlt év vége óta tárgyaltak az eladásról, egyelőre a jogszabályok enyhítésében bízva vár. A mintegy egymilliárd forintot felemésztő felújításért cserébe kínált, 50-90 évre szóló használati jog ugyanis ma már nem vonzó alternatíva.

Sok az állami pénz benne, egyelőre ritkán térül meg

Lassan csordogálnak a forintok a felújításra A napokban kihirdetett 47 milliárdos turisztikai célú pályázati forrásból néhány milliárdnyi jut négy magyarországi műemlék kastélyra is. Közéjük tartozik a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy kastély, melyben az elnyert 2 milliárd forintos támogatással egy látogatóközpont épül. Az észak-magyarországi régióban a hatvani Grassalkovich-kastély kapott 3,1 milliárd forintot, melyből nemcsak a 250 éves épület felújítására jut, de a 2,5 hektáros kastélykert rendbetételére is. A már korábban teljesen felújított ozorai Pipo-várkastély és környezete turisztikai fejlesztéséhez újabb 1,5 milliárd, míg a keszthelyi Festetics-kastély korszerűsítéséhez 1,8 milliárd forint pályázati támogatást nyertek a működtetők.

A befektetők által megvásárolt és turisztikai célra átalakított kastélyokról viszont az elmúlt évtizedben sorra kiderült, hogy nem rentábilisak.Szebényi Lászlóné, a Magyar Kastélyok és Kúriák Egyesület elnöke szerint a legtöbb csődbe ment fejlesztést nem gondolták át kellően, túl drága volt a beruházás, hiányzott a park, a megfelelő színvonalú szolgáltatás, az épület stílusához nem illett a berendezés, viszont az árak a csillagos égig szöktek. Ráadásul a befektetett tőke megtérülése a feltételek teljesülése esetén is csak hosszú távon várható.