Felszámolják a Hey-Hót

2012.09.04. 07:23

A második csődegyezségi tárgyalás sem járt sikerrel a múlt héten, így felszámolják az érsekhalmi székhelyű Első Magyar Gyümölcsfeldolgozó és Gyümölcslégyártó Zrt.-t (Elma), értesült a Napi Gazdaság. A kérelmet már beadták a Kecskeméti Törvényszékre, a felszámolási eljárás azonban egyelőre nem indult el.

A Hey-Ho gyümölcsleveket gyártó vállalat 1,7 milliárd forinttal tartozott a bankoknak és pénzügyi szolgáltatóknak, dolgozókkal és beszállítókkal szembeni, nem biztosított követelésállománya elérte az 1,9 milliárd forintot − mondta a lapnak Horváth Roland, a település polgármestere. Miután a dolgozók hónapok óta nem kapták meg a fizetésüket, az önkormányzat is beadott egy felszámolási kérelmet, hogy legalább a Bérgarancia Alapból az elmaradás egy részét megkaphassa az a 38 család, amely a cégnél dolgozott. A 657 fős település negyedét érinti a cég gyengélkedése, de az önkormányzat is nehéz helyzetbe került, mivel költségvetése 40 százalékát adta a vállalat által befizetett iparűzési adó.

Az Elma reorganizációs javaslatát a biztosított követelésekkel rendelkező hitelezők nem fogadták el − a terv szerint a cég vállalta volna, hogy négy év alatt a tartozásállomány 46,4 százalékát megtéríti, ha tovább működhet. A talpra állás egyébként sem lett volna egyszerű: a csődeljárás májusi kezdetétől szünetelt a gyártás, így lényegében a teljes idei gyümölcsszezonról lemaradt a vállalat.

A társaság 1992-ben alakult, honlapja szerint több mint 20 éve gyártja a Hey-Ho gyümölcsleveket, amiből évente 30 millió litert értékesítenek belföldön, és exportálnak tizenhat országba. Az Elma a gyártás mellett 300 hektárnyi gyümölcsöst is kezel. Főként almát termesztenek, amelyet étkezési célra eladnak, illetve a gyümölcslevelek alapanyagául szolgálnak.

A társaság a 2004-es évet leszámítva folyamatosan nyereségesen működött. Árbevétele 2008-ig 4 milliárd forint felett volt, 2007-ben majdnem elérte az ötmilliárd forintot. 2009-ben 3,8 milliárd, 2010-ben 3,4 milliárd forintra rúgott a társaság forgalma. A jelentős árbevétel mellett tekintélyes kötelezettségállománya is volt a cégnek, 2009-ben hárommilliárd, két éve 2,6 milliárd forint volt. A cég ellen jelenleg három végrehajtás van folyamatban, egyet az adóhatóság, kettőt közjegyzők indítottak.

A jelenleg több mint 100 dolgozót foglalkoztató társaság idén februárig Sasvári Károly és felesége tulajdonában állt. Jelenleg a tulajdonosi kör nem ismert a zárt részvénytársasági forma miatt.