Csak az állam mentheti meg a Dunaferrt?

2012.09.05. 13:14 Módosítva: 2012.09.05. 13:22

Nagyon nehéz helyzetben van a dunaújvárosi acélipari óriás: az ISD Dunaferr a múlt héten 800 fős leépítést jelentett be, de elképzelhető, hogy ezzel még nem oldódnak meg az egyes tevékenységeiben bőven nyereséges vállalat gondjai.

Jevgenyij Tankilevics, az ISD Dunaferr vezérigazgatója egy dunaújvárosi sajtóbeszélgetésen azt mondta: a vasmű 2011 végétől veszteséges, és csak az orosz részvényeseknek köszönhető, hogy folytatódik a munka. Az ok: a piac siralmas helyzete, a túl sok acélipari kapacitás, a folytatódó recesszió és az acéltermelés költségeinek növekedése – olvasható a Dunaújvárosi Hírlapban.

A cégvezető tájékoztatása szerint a bezárásra ítélt Lőrinci Hengermű idén eddig 5 millió dollár veszteséget termelt, a bezárás ezért teljesen logikus lépés, nemcsak a költségek, hanem a minőségi problémák, a vásárlók elvesztése miatt is. A  Lőrincen előállított durvalemezt az ISD konszern lengyelországi üzemében készítik majd dunaújvárosi acélból, és a dunaújvárosiak fogják eladni. A 250 lőrinci munkás közül minél többet megpróbálnak alkalmazni a Dunaferrnél, főként az addig ott dolgozó kölcsönzött munkaerő helyett.

Tankilevics beszélt arról is, hogy a kokszoló és a hozzá kapcsolódó vegyi üzemek gazdaságilag egészségesek, perspektíváik jók, tervezik is egy második kokszolóblokk felépítését.

A saját gyártású kohászati termék, a buga nem elég, mert nőtt és még nőni fog a hengerlési kapacitás, ezért ukrán gyárakból vesznek havonta 50-60 ezer tonnányi gazdaságosan előállított bugát. Az acéltermelés növelése Dunaújvárosban csak új kohó építésével lenne lehetséges, ennek költségeit azonban nem engedheti meg magának a Dunaferr.

Még súlyosabb lehet a cég helyzete a közeljövőben, derült ki a vezérigazgató szavaiból. A jövő évi költségvetés összeállításakor ugyanis a részvényesek feltették a kérdést: milyen hatása lenne, ha lezárnák az úgynevezett folyékony fázist, vagyis a kohókat, a konvertert és a folyamatos acélöntő művet? „Most ennek a kérdésnek a megválaszolásán dolgozunk” – mondta a vezérigazgató, hozzátéve: mindent megtesznek, hogy megmaradjanak ezek az üzemek. Azonban, mint mondta, erős árral szemben úsznak, és bizonyos áldozatokkal számolni kell.

Megemlítette, hogy tárgyalnak a kormánnyal is a fejlesztésekről és vasmű helyzetéről. A fideszes Dorkota Lajos, a megyei kormányhivatal vezetője is arról beszélt a lapnak, hogy ők már a 2004-es privatizáció idején azt mondták, a gyárat mielőbb vissza kell szereznie az államnak. Emellett jelenleg is dolgoznak a folyékony fázis üzemeinek megmentésén, és hamarosan Matolcsy Györggyel is egyeztetnek a dunaújvárosi vasmű sorsáról.

A vállalat tavalyi vesztesége 20 milliárd forint volt. Idén ez várhatóan magasabb lesz az első nyolc hónap adatai alapján. Az utóbbi négy hónapban 10 milliárd forint volt a veszteség. Ha az ércárak csökkennek, akkor az év végén javulhat a helyzet, ha az acélárak nem zuhannak tovább.