Rogán: Át kell írni a költségvetést

2012.09.05. 09:27 Módosítva: 2012.09.05. 09:28

A jövő évi költségvetést az IMF-tárgyalások miatt várhatóan módosítani kell – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint az év vége előtt megkötik a megállapodást a valutaalappal.

Rogán arról is beszélt az interjúban, hogy az előző, 2008 végén kötött IMF-megállapodás nagyon káros volt az országnak, emiatt csökkentette a Bajnai-kormány a nyugdíjakat és a közszolgák bérét. Ráadásul az országot az a megállapodás kiszolgáltatottá tette, „hiszen a felvett rövid lejáratú hiteleket 2014 márciusáig az utolsó centig ennek a kormánynak kell visszafizetnie".

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint most az a kérdés, hogy a törlesztéssel járó „óriási erőfeszítéseket” egyedül, vagy ismét az IMF segítségével vállalja a kormány. A sárvári kihelyezett frakcióülésen ezekről a kérdésekről is fognak beszélni. Azt mondta, a céljaik – az államadósság csökkentése és a deficit lefaragása – megegyeznek a Valutaalap céljaival, vita az eszközökben lesz. „Ha ezekben meg tudunk egyezni az IMF-fel, akkor lesz jó megállapodás, ha nem, erősebb vita várható a feltételekről”.

Megjegyezte azt is: „ha megszületik az IMF-megállapodás, akkor a jövő évi költségvetést várhatóan amúgy is módosítani kell”. Erről annak kapcsán beszélt, hogy kérdéses, kivethető-e, és tényleges állami bevételként számolható-e el az a tranzakciós adó, amivel az MNB-t tervezik sújtani. „Ha az IMF nem tekinti tényleges bevételnek [...] akkor ezt a költségvetésben valamilyen formában pótolni kell”.

Arra a kérdésre, hogy milyen fedezete lehet a 300 milliárdos munkahelyvédő programnak, nem válaszolt. Azt elismerte, hogy az IMF radikális kiadáscsökkentést szeretne, Rogán szerint viszont maradni kell „a közterhek arányos elosztásának útján” – vélhetően ebből az is következik, hogy a Valutaalap ismét kritizálta az egykulcsos szja-t. Szerinte amikor Orbán Viktor a további szja- és társaságiadó-csökkentésről beszélt, akkor egyfelől a félszuperbruttóra, másfelől a munkahelyvédelmi tervvel csökkenő céges terhekre gondolt. Megerősítette, hogy a kormány és az IMF között nemcsak a kiadáscsökkentésről és a közteherviselés módjáról, hanem a jövő évi gazdasági növekedés mértékéről is vita van.