Csődben a Hungaropharma patikacége

2012.09.11. 12:03

Csődvédelmet kért a Hungaropharma Zrt. tulajdonában lévő Gyógyszerellátó Hálózat Kft. – derül ki a Cégközlönyből. A társaság a 2010-es 301 millió forint után az elmúlt évet már csak 81 millió forintos árbevétellel zárta, adózott eredménye a két évvel ezelőtti 613 millió forintos pluszról 244 milliós mínuszba fordult át (igaz, üzemi szinten már 2010-ben is vaskos, 981 millió forintos veszteséggel működött). A társaság saját tőkéje így az előző évi mínusz 10 millióról mínusz 254 millió forintosra változott.

A Fővárosi Bíróság végzéséből kiderül: a Gyógyszerellátó Hálózat (GyH) Kft. hétfőn, szeptember 10-én nyújtotta be a csődeljárás iránti kérelmét, amely alapján a bíróság további döntéséig ideiglenes fizetési haladék illeti meg. A társaság pénzügyi nehézségeit jelzi, hogy az Opten cégtárának adatai szerint fizetési problémái miatt tavaly decemberben és idén januárban is közjegyzői végrehajtási eljárást indítottak ellene.

A GyH Kft.-t 2007 elején hozták létre, alapító tulajdonosa Bálint István volt, aki egy franchise-rendszerben működő patikahálózat létrehozását képzelte el. A cégnek, amely az Alma Patikák hálózatát üzemeltette, 2009 májusában lett kizárólagos tulajdonosa a már addig is partnereként működő gyógyszer- és gyógyáru-nagykereskedelmi vállalkozás, a Hungaropharma Zrt. A patikahálózat jelenleg is a Hungaropharma érdekeltségébe tartozik, de üzemeltetője egy 2008-ban alapított, 2010 decemberében Patika Management Kft. névre átkeresztelt vállalkozás.

A Hungaropharmánál kedden többször próbálkoztunk tájékoztatást kapni arról, miért kellett csődeljárást kérnie a Gyógyszerellátónak, illetve hogy a csődvédelmet kért vállalat milyen ügyfelekkel állt kapcsolatban, és a csődvédelem hogyan érinti a tevékenységét. Cikkünk megjelenéséig azonban nem sikerült nyilatkozatra jogosult személlyel beszélnünk. A gyógyszertári hálózatot üzemeltető Patika Managementnél érdeklődésünkre közölték: ma már semmilyen kapcsolatban nem állnak a GyH Kft.-vel.