Elpatópálkodjuk az IMF-tárgyalást

MTI/Index
2012.09.12. 09:53
Októberben folytatódhatnak Magyarország hiteltárgyalásai a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval - írta Varga Mihály tárca nélküli minisztert idézve a Bloomberg.

A magyar főtárgyaló kedden Varsóban nyilatkozott erről. A Bloomberg emlékeztetett arra, hogy korábban még arról volt szó, hogy az egyeztetések szeptemberben folytatódnak.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn parlamenti felszólalásában úgy fogalmazott, hogy Magyarország ma erősebb, mint 2008-ban volt, nagyobb a mozgástere, ezért nem szorul rá arra, hogy a négy évvel ezelőttihez hasonló, „rossz megállapodást” kössön a Nemzetközi Valutalappal (IMF). Magyarországnak a saját problémái miatt egyébként nem is lenne szüksége biztosításihitel-típusú IMF-megállapodásra, és arra az uniós problémák miatt kényszerül - jelentette ki.

Az elmúlt hét végén, a hagyományos kötcsei találkozón Varga Mihály ugyancsak azt hangoztatta, hogy Magyarországnak jó megállapodást kell kötnie a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval. A tárca nélküli miniszter megerősítette, hogy Magyarország alapvetően biztonsági hitelre tart igényt.

Megint visszatáncolnának

Múlt héten a saját frakcióját is olyan állítólagos IMF-listával riogatta Orbán Viktor, amiről az Index által megszerzett levelekből kiderült: az valójában a nemzetközi szervezetek által jegyzett, magyar tárgyalásról szóló egyik dokumentumban sem szerepelt. A nem létező követelések helyett új ötleteket ígér a kormány. Azt még nem tudni, akarunk-e most akkor tényleg megállapodást vagy sem.

Hétfőn a parlamentben Orbán úgy érvelt, hogy az IMF hitel nem Magyarország problémái miatt kell, hanem azért, mert Európa – hangsúlyozottan rajtunk kívül álló okok miatt – nagy bajban van. Az EU inkompetens vezetői nem tudják megoldani a válságukat, és miközben mi meg tudjuk oldani a mi problémáinkat, a nyugatiak hibája miatt jól jönne egy készenléti keret. Arról nem beszélt, hogy akkor miért nem kell minden uniós országnak ilyen biztonsági hitel.

Gazdaságpolitikai váltás és IMF-hitel kellene

A költségvetés kamatkiadásainak csökkenéséhez az országkockázati felárnak kell mérséklődnie, amihez gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, mondta el Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Joint Venture Szövetség (JVSZ) hétfői, budapesti rendezvényén. Erre szerinte az IMF-fel és az EU-val kötött megállapodás tenné rá a pecsétet.

Giró-Szász András ma az Inforádióban úgy fogalmazott, hogy kormány elkötelezett az IMF-megállapodás mellett, de nem minden áron. Hozzátette, hogy a kormányzati filozófiával szembe menne egy, a szocialisták által kötött 2008-ashoz hasonló megállapodás.

Most jóval nagyobb a kormány mozgástere, mint az MSZP-nek négy évvel ezelőtt, és a gazdasági helyzet is jóval kedvezőbb - emelte ki Giró-Szász András, aki szerint a pénzpiacokról való finanszírozás bizalmi indexet is jelent; azt, hogy a pénzpiacok bíznak az országban.

Aki kijön a pénzpiacokról, nagyon nehezen tér oda vissza - mondta.