Újraindul a kapuvári húsgyár

MTI/Index
2012.09.14. 08:02
Szerdán még leálltak és tüntetést hirdetett a szakszervezet, azóta nemzetstratégiai szempontból kiemelt vállalat lett a két a kapuvári húsos cég, mára pedig a tulajdonos szerint már meg is oldódtak a problémák.

Többhetes termeléscsökkenés után szerdára leállt a négyszáz embert foglalkoztató kapuvári húsgyár. A Kapuvári Hús Zrt. közgyűlését – amelytől a dolgozók komoly eredményeket vártak - e hét elejéről szeptember 27-ére halasztották; a hazaküldött alkalmazottak a telefonhívást várják a munka újraindulásáról.

Pászli Tibor helyi szakszervezeti vezető a lapnak elmondta: péntek délutánra demonstrációt hirdettek a gyár elé "a munkahelyek védelmében”. A gyár 400 alkalmazottjának jövője forog kockán. De nem csak az érintetteket várják a tüntetésre, hanem mindenkit, aki aggódik a hazai húsiparért.

A kormány ezek után gyorsan kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a kapuvári húsgyárban érintett mindkét céget, a kész- és védőgázas termékeket gyártó Kapuvári Bacon Húsipari Kft.-t, illetve a Kapuvári Hús Zrt.-t. A lépést az indokolta, hogy a húsgyárral kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi felelőtlen garanciavállalások okán. E helyzet tisztázása és a munkahelyek megvédése miatt a kabinet megteszi a szükséges lépéseket és nemzetstratégiai szempontból kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánítja a húsgyárban érintett mindkét céget, állt a szóvivői iroda tájékoztatásában.

A döntéssel az a cél, hogy az állam nélkül senki ne tudjon nyerészkedni a megszorult helyzetben lévő cégeken, mondta Giró-Szász András.

Mégis újraindul

„Hétfőn újraindul a vágás és a feldolgozás az üzemben, valamint ki lehet jelenteni, a cég nagy kereskedelmi partnerei nem pártoltak el tőlünk” – fogalmazott az MTI szerint a Kisalföldnek a tulajdonos Zsobrák Péter.

Konkrétumok említése nélkül úgy nyilatkozott: a cég menedzsmentjével közösen megtalálták „azt a formát, amellyel folytatódhat a munka Kapuváron”. A cég egyébként volt már ilyen helyzetben, legutóbb 2003-ban állt le a gyár.

Nem az egyetlen

Nemrég a Gyulai Húskombinát is bajba került. A cég csődközeli helyzetbe jutott, a megmentésére pedig vészforgatókönyv készül. A kormány kiemelt fontosságú élelmiszeripari vállalattá nyilvánította a céget és Lázár János miniszterelnökségi államtitkárt kérte fel a gyár megmentésére.

Ezzel párhuzamosan a kormány bejelentette az új sertésstratégiát is, 2,6 milliárd forintos forrásból szeretnék megduplázni a körülbelül hárommillió magyar sertést.