Kristóf, Jakab
20 °C
31 °C

Nem tiltjuk ki a cseh tömény szeszeket

MTI/Index
2012.09.17. 14:38
A csehországi metilalkohol-mérgezéses esetek miatt Magyarország nem rendelt el korlátozást a cseh szeszesitalok behozatalára - közölte Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) elnöke, országos főállatorvos-helyettes

Az alkoholforgalmat alapvetően a jövedéki törvény szabályozza, mondta Oravecz. A mostani egyedi ügy kapcsán nem rendeltek el korlátozást, az eddigi információk szerint ugyanis helyben történt az értékesítés.

Megjegyezte, hogy a "táskaimportot" ugyan soha nem lehet kizárni, de eddig semmilyen tény nem erősítette meg, hogy az értékesítés más uniós tagországokat is érintett volna.

Igyekezett mindenkit megnyugtatni mellett, hogy a Nébih folyamatosan figyeli az eseményeket, és ha ezek alapján úgy ítéli meg, megteszi a szükséges intézkedéseket.

A cseh egészségügyi minisztérium péntek este azonnali hatállyal betiltotta az országban a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszes italok forgalmazását, felszolgálását, összefüggésben az utóbbi napok metil-alkohol-mérgezéses eseteivel.

Csehországban az utóbbi tíz napban 21-re emelkedett a metil-alkohol-mérgezésben meghaltak száma, és a hétfő reggeli adatok szerint további 38 embert súlyos állapotban kórházban ápolnak.

Lengyelország vasáranap minden Csehországból származó alkoholos ital behozatalát betiltotta egy hónapra, a sörök kivételével. Mindezt úgy tették, hogy máig nem közöltek hírt egy lengyelországi metanol-mérgezésről sem.

Az üggyel kapcsolatban a rendőrség eddig 23 embert vett őrizetbe, közülük 13 ellen büntetőeljárás indult, de a súlyosan mérgező alkohol forrását egyelőre nem sikerült feltárni.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.