Kezdheti eltőzsdéni az állam a nyugdíjvagyont

2012.09.20. 18:07 Módosítva: 2012.09.20. 18:25

Értékesítheti az állam a  Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapban még meglévő vagyont – erről nyújtott be szerdán Lázár János törvényjavaslatot (pdf). A miniszterelnökségi államtitkár nevével, önálló képviselői indítványként jegyzett előterjesztés szerint: az alap „az eszközeit térítésmentesen az állam tulajdonába”, ezen belül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kezelésében adhatja át, amely azt eladhatja.

A törvényjavaslat szerint ha ez bekövetkezik, akkor „a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az átadott vagy kezelési tevékenysége eredményeként bármely típusú tranzakcióval az azok helyébe lépő eszközök értékesítéséből származó pénzbeli bevételt kizárólag a 7.§ b) pontja szerinti célra fordíthatja”. Ez a pont azt mondja ki, hogy a bevételt az államadósság csökkentésére kell fordítani.

A javaslatot Lázár János azzal indokolja: az állami vagyon kezeléséért az MNV felel, ezért „célszerű megteremteni a lehetőségét, hogy bizonyos eszközök egy kézben, az MNV vagyonkezelésében legyenek – azzal, hogy a végső cél, az államadósság csökkentése, ne sérüljön”.

Az indoklás kitér arra is: a törvény, ha elfogadják, megteremti a lehetőségét, hogy az Alap egyes eszközeit az MNV-nek térítésmentesen átadhassa. „Az MNV az adott eszköz akár közvetlen, akár közvetett módon történő értékesítéséből befolyó pénzt államadósság-csökkentésre kell, hogy
fordítsa” – olvasható a részletes indoklásban.

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapban az azt kezelő Adósságkezelő Központ Zrt. tájékoztatása szerint idén június 30-án 654,7 milliárd forintnyi eszköz volt. Ebből 143,2 milliárd forint volt a forintban nyilvántartott részvények – egyebek mellett 2,6 százaléknyi Mol-pakett – értéke, további majdnem 100 milliárdot tett ki a forintos befektetési jegyek és úgynevezett ETF-ek értéke, míg további 108 milliárd volt a devizában jegyzett részvények értéke.