no

Varga Mihály hűtőjén röhög az internet

2012.09.21. 20:29

Netes mém lett Varga Mihályból, miután a tárca nélküli miniszter péntek reggel a Duna tévé műsorában arra a felvetésre, hogy mégis mitől indulna be most a fogyasztás Magyarországon, úgy reagált: „előbb-utóbb a hűtőszekrény elromlik, előtt-utóbb lehet, hogy a tévét is ki kell cserélni”.

Az IMF-tárgyalásokat magyar részről vezető miniszter szerint többek közt ez magyarázza a kormány optimista növekedési várakozásait. „Attól, hogy valaki két évig nem vesz meg valamit, mégis csak eljön az az idő, amikor lehet, hogy ezt meg kell tennie. Azt gondolom, hogy az emberek két évig a válság okozta sokk és bizonytalanság miatt kivártak, de 2013-ban ez már változhat” – vélte Varga.

Persze az MSZP sajtóosztályának sem kellett sok, hogy lecsapjon a miniszter ötletére. Közleményükben azt írták, meglepetéssel fogadták, hogy az unortodox gazdaságtudomány legújabb állását ezúttal nem Matolcsy György, hanem Varga Mihály ismertette. „Hogy a fellendülést egyszer a hűtőszekrények és a tévék előbb vagy utóbb szükségszerűen bekövetkező elromlásától várja majd a kormány, azt még a legmerészebb rémálmainkban sem mertük volna gondolni” – írták le a szocialisták, mivel (nem) töltik az éjszakáikat.

Szerintük a műszaki cikkek amortizációjához nincs szükség a Fidesz-kormányra. Az elromló hűtőszekrényből várt növekedés gondolata bejárta az internetet. Nemcsak a vizuális érzékenységű mémgyártók fantáziáját ihlette meg a Murhpy-törvényt – miszerint ami elromolhat, az el is romlik – a magyar gazdaságtan alapjává átültető Varga, hanem szövegalkotó tréfamesterek is beindultak.

Az egyik neten keringő álhír szerint „Széles »luddita« Gábor már tervezi a békemenet mintájára megszervezni a gazdaság felpörgetését segítő »a nagy háztartási gép megsemmisítő majálist«, ahova mindenki elhozhatja otthonról bármilyen elektronikai eszközét, hogy aztán egy nagy halmot rakjanak belőle a Hősök terén, majd közösen tegyék tönkre őket. A résztvevők között 10 százalékos kedvezményre jogosító Videoton vásárlási utalványokat sorsolnak ki, a géphalomra elsőnek ráhajtó lánctalpas traktort pedig Pataki Attila vezeti majd”. Van, aki azon tépelődik, hogy ha elromlott mosógépét nem megjavíttatja, hanem újat vesz, akkor hős lesz-e, és van aki azt jegyzi meg, hogy addig viszont közmunkásokkal kell mosatni.