Egy jó állásért hazudunk, mint a vízfolyás

2012.09.24. 07:07

Az álláshirdetésekre beküldött önéletrajzok 50 százaléka tartalmazhat hamis vagy eltorzított információt − mondta a Napi Gazdaságnak Csáky Gábor, a Manpower Munkaerő Szervezési Kft. értékesítő-tanácsadója. Egy nemzetközi tanulmányból kiderül: a jelöltek legtöbbször a korábbi fizetésükről közölnek valótlan adatokat.

A hazugságok hálója persze igen változatos: nagyjából minden ötödik jelentkező a korábban ellátott felelősségi köröket illetően másítja meg a valóságot, a harmadik helyen pedig a megszerzett és elsajátított képzettségek hamis állításai állnak 17 százalékkal. Az iskolai végzettség 12 százalékban bizonyult valótlannak. Csáky szerint a problémák jelentős része kiküszöbölhető lenne, ha a munkaadók szakértőkre bíznák toborzást, vagy egyszerűen leellenőriznék a megadott referenciákat, szakmai kvalifikációkat és bizonyítványokat.

Egy másik tanulmány szerint a vállalati adatszerzésre vagy -lopásra irányuló támadások 76 százalékát belső munkatársak követik el, amire mind nagyobb lehetőséget ad a belső kontroll elbocsátások miatti gyengülése. Csáky szerint a csalás jellegű aktivitások mindössze 22 százaléka kapcsolódik az informatikai ellenőrzés gyengüléséhez, ami rávilágít az emberi tényező, ezzel párhuzamosan pedig a hr szerepére.