Lázár János agrárbankot akar

2012.09.28. 13:57 Módosítva: 2012.09.28. 13:58

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár közölte: a Kormány áttekintette a földtörvénnyel kapcsolatos Bankszövetségi állásfoglalást és megértette, hogy a jelenlegi magyar bankrendszer nem kívánja finanszírozni a magyar földművesek tevékenységét.

„Mindezek következtében a Kormány számára egyértelmű, hogy elkerülhetetlenné válik egy új agrárbank létrehozása, amely a magyar gazdálkodók számára olcsó hiteleket biztosít. A Kormány üdvözli, hogy a Bankszövetség megértette a törvényjavaslat egyik legfontosabb célját – azaz bankárok és bankok Magyarországon földet nem vehetnek, és nem szerezhetnek.”

A Kormány álláspontja szerint a törvény véget vet a több mint 2 évtizedes termőföld-spekulációs hullámnak Magyarországon. Mivel kiemelkedően fontos, össztársadalmi jelentőségű törvénytervezetről van szó, ezért tovább folyik a törvénytervezet társadalmi vitája, amelynek keretében 2012. október 13-án, Cegléden a miniszterelnök találkozik fiatal magyar gazdákkal.

A Kormány 2012 nyarán az Országgyűlés elé terjesztette az új földtörvény tervezetét és. Az új földtörvény tervezete kizárja, hogy külföldiek földet szerezzenek Magyarországon, földet pedig csak földműves vehet.