László Csaba: Az állam is tud kárt okozni

2012.09.28. 10:49

Önmagában nem baj, ha az állam tulajdonosként is megjelenik a piacon, de fontos lenne, hogy mindig világosak legyenek a célok, hová, miért lép be, azzal kiket kíván támogatni – mondta László Csaba a KPMG partnere, volt pénzügyminiszter a Közgazdász Vándorgyűlésen pénteken. Szerinte az állam feladata az erőforrások elosztása a hatékonyság növelése érdekében, újraelosztás az igazságosság növekedése érdekében, és a stabilizáció. Az állam mérete a háborúk idején rendszeresen megnő, de nem igaz az az elmélet, hogy az államok mérete folyamatosan nő.

„Nem hatékony, ha az államra akarunk mindent bízni” – mondta László Csaba, aki szerint komoly kérdés az állami beavatkozásoknál, hogy kin akar segíteni a kormány. Bár az elmúlt száz-kétszáz évben nem volt jellemző ez a modell, de az állam mondhatja azt is, hogy egyszerűen csak jövedelmet akar magának a befolyó adókon kívül is.

Az állam célja a piaci megjelenéssel szólhat a szociális igazságosságról, fogyasztóvédelemről, környezetvédelemről is, vagy akár a verseny ösztönzéséről. Az Orbán-kormány pedig egyre gyakrabban érvel azzal, hogy valamelyik iparág stratégiai fontosságú, ezért kell benne jelen lenni.

Szerinte számos példát láttunk arra, hogy az állami monopólium is káros tud lenni, ugyanúgy visszaél a szerepével, mint a piaci monoplólium, túlságosan bürokratikussá válik. Nagyon ritka az a helyzet is, amikor csak tulajdonszerzéssel lehet elősegíteni a piaci versenyt, ha a belépési korlátokat nem nehezíti, és engedi keresni a szereplőket, ott maguktól is megjelennek új belépők, erősödik a verseny. László Csaba szerint itt elsősorban a versenyfelügyeletnek van tennivalója. De komolyan megkérdőjelezhető az is, hogy az állami tulajdon környezetvédelmi szempontból megnyugtatóbb-e, mint a jól szabályozott magántulajdon.

László Csaba szerint az ellátásbiztonság sem mindig indokolja az állami tulajdont, hiszen ha az eszközök nem mozdíthatók – például egy áramelosztó –, akkor nem komoly veszély az sem, ha magántulajdonban van. A hosszú távú fejlesztési politika szempontjából, és olyan területeken, ahol nemzeti érdekekért kell kiállni, sok esetben szükség lehet arra, hogy egy cég valóban állami kézben legyen. A KPMG partnere szerint azonban nem elég, ha egy-egy területre azt mondja a kormány, hogy stratégiailag fontos, érdemes ennél tovább menni, megvizsgálni a célokat, okokat, hatásokat.