Mellár: Nem lehet elinflálni az adósságot

2012.09.28. 14:48

Gyakran elhangzik, hogy az adósságválság Magyarország egyik legnagyobb problémája, pusztán az adósság csökkentése azonban nem elég, mondta Mellár Tamás a Közgazdász Vándorgyűlés második napján Egerben.

Magyarországon is érvényes az a megállapítás, hogy magas a kamatláb és alacsony a növekedési ütem, ez a rés azonban nem csak a magas adósságból következik, hanem az alacsony a potenciális növekedésből is.

Mellár ismertette egy korábbi számítását, miszerint minden 1 százalékos inflációnövekedés 0,5 százalékpontos költségvetési javulást hoz. A mostani monetáris rezsim egyik célja, hogy felpörgesse az inflációt, és ezzel elinflálja az adósságot. Ennek azonban hatalmas akadálya, hogy adósságunk fele devizában van, azt pedig nem lehet elinflálni, sőt, a forint romlása miatt az még növekszik is. Ahhoz, hogy érdemben csökkenjen az adósság mértéke a GDP-hez képest, 3 százalékos elsődleges többletre lenne szükség.

Szerinte ez a válság nem konjunkturális, hanem strukturális jellegű, az egész felzárkózási folyamatunk akadt meg évekkel ezelőtt, mondta. A nagy elosztási rendszerek fenntarthatatlanok, és az egyes szektorok arányát is érdemes lenne megvizsgálni. "Ha jönne is egy jótündér, és elengedné az adósságunk egy részét, mi akkor is újratermelnénk" - mondta.