Távhő nélkül maradnak az E-Star adósai

2012.10.01. 06:34

Az E-Star Alternatív Nyrt. felmondja a cégcsoporttal szemben lejárt tartozásokat felhalmozó önkormányzatokkal kötött szerződéseit. Az energiaszolgáltató erről a tőzsde honlapján rendkívüli tájékoztatót adott ki a hétvégén. Eszerint a cég felfüggeszti, illetőleg szünetelteti az érintett önkormányzatoknak nyújtott szolgáltatásait. Indoklásként azt írják, hogy lépésre a jogszabályban foglalt kötelezettségeiknek eleget téve, illetve befektetőik és hitelezőik védelme érdekében kerül sor.

Kitérnek arra is, hogy a Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. által készített 2011-es audit megállapította: az önkormányzatok fizetési moráljának romlásával összhangban a társaság és leányvállalatai növekedő likviditási problémákkal szembesülnek. Hangsúlyozzák, hogy a cégcsoport kintlévőségeinek közel 60 százaléka a magyar operációból származik, és ezen belül is az önkormányzatok nemfizetése a legproblémásabb, amelyek a teljes magyar követelésállomány döntő részét teszik ki.

Szintén a BÉT honlapján tették közzé, hogy a könyvvizsgálatra felkért Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. nem nyilvánított véleményt a társaság éves jelentéséről. A könyvvizsgáló az éves jelentés auditálásának elutasítását azzal indokolta, hogy a társaság leányvállalatai közül többnek is problémát jelent, hogy behajtsa követeléseit, ez pedig likviditási problémákat okoz a cégnél. Véleményük szerint a kialakult nehéz likviditási helyzet kérdésessé teszi, hogy az E-Star képes-e tovább folytatni a vállalkozást.

A cég augusztusról készült, rendkívüli tájékoztatójában azt írta, hogy vevőköveteléseinek állománya a már korábban is megnevezett négy, problémás fizetési morállal rendelkező önkormányzattal (Sárospatak, Hódmezővásárhely, Fejér és Veszprém megye), illetve az egyéb problémás, nem fizető kisebb ügyféllel szemben nem javult. A kintlévőségek összege marginálisan ugyan, de folyamatosan növekszik. Hódmezővásárhely, Nagydobos, Szamosszeg önkormányzatával szemben a már peres eljárást kezdeményeztek a szerződés szerinti díjak megfizetése
érdekében.

A tartozásokat felhalmozó önkormányzatok a gyakran több hónapos, esetenként éves késedelmeit már nem tudják finanszírozni, így a korábban is meghirdetettek szerint további rendkívüli felmondásokat és peres eljárásokat kényszerülnek megindítani. Mindezeket még a fűtési időszak megindítása előtt szükséges eszközölni, hiszen a „moratórium” életbelépését, és az újabb fűtési időszak finanszírozását a társaság már nem várhatja meg – írták.

Az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. 2,25 millió euró nettó veszteséget könyvelt el 2012. első félévében, míg egy évvel korábban 7,66 millió euró nyeresége volt. A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány alapján készült első féléves konszolidált tőzsdei jelentés szerint a társaság árbevétele kismértékben nőtt, 37,52 millió euróra a bázisidőszaki 37,05 millió euróról. A kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtt eredmény (EBITDA) 4,51 millió euró volt az idei első hat hónapban, míg egy évvel korábban 3,38 millió eurót tett ki.

A Magyarországon, Lengyelországban és Romániában hőtermelést és hőszolgáltatást végző társaság növekvő likviditási problémákkal szembesül, ami a jelentés szerint elsősorban a magyarországi önkormányzatok fizetési moráljának romlásával van összefüggésben. Ezen felül a korábban kibocsátott kötvényekhez kapcsolódóan kamatfizetések is terhelik a vállalatot, erre 2012 februárjában 706 millió, majd májusban 85 millió forintot fizetett ki az E-Star.

A mérleg szerint a társaság hosszú lejáratú kötelezettségei csaknem 50 millió eurót tettek ki a fél év végén.