Gázosítani kell majd a tyúkokat

Index/Napi Online
2012.10.01. 13:09
Állatvédelmi okokból hamarosan mindenhol kötelezően csak gázzal lehet elkábítani a tyúkokat az uniós vágóhidakon. Ez milliárdos beruházást igényelne a magyar baromfitartóktól, de annyira nem vagyunk felkészülve rá, hogy még egy ilyen üzem sincs az országban, holott januártól már kötelező lehet. Brazília eközben jelentős támogatást küldött a saját vágóhídjainak, a termelők azt akarják elérni, hogy büntessék meg őket.

A tojótyúkok ketreccseréje után újabb milliárdos, a termelés hatékonyságán nem javító beruházásra kényszerül a hazai baromfiipar - kérdés, mikor. Az Európai Bizottság határozata szerint 2013. január elsejétől az unió vágóhídjain a gázos kábítást kell alkalmazni, erre a magyar termelők viszont nem készültek fel, nincs is olyan üzem, amely erre alkalmas lenne.

Ismét késésben

Kérdéses, hogy miután év elején megfelelő tyúkketrecekről való átállás okozott problémát gazdáknak, miután csak az utolsó pilalnatban kapcsoltak, most ilyen rövid idő alatt újra teljesen villámcsapásként ér minket egy uniós szabályozási változtatás.

Az uniós döntéshozatalt ugyanis általában inkább a lassúságáért szokták kritizálni, egy-egy új szabály elfogadása is évekbe telik, nemhogy az átültetésük a tagállami gyakorlatba. A probléma az, hogy sokszor remélnykednek a tagállamok abban, hogy még kérhetnek akár egy utolsó utáni haladékot is, amíg végrehajtják a változtatást.

Itthon túlnyomórészt árammal végzik az állatok vágás előtti elkábítását - mondta a Napi Gazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke. Közben a legnagyobb versenytárs német, holland és dán vágóhidak 65-70 százaléka már alkalmazza a technológiát.

Majd megint haladékot kérünk

Ha az unió kötelezővé teszi az alkalmazást, pár éves haladékot kell kérnie a magyar ágazatnak. A technológiai átállás iparági szinten milliárdos nagyságrendű beruházást igényel, ugyanis nem csupán a kábítósoron kellene új berendezéseket telepíteni, az állatokat fogadó teret és a vágótér egyes részeit is át kellene alakítani. A Gallicoop esetében ez nagyjából 400 millió forintot igényelne - mondta a Napi Gazdaságnak Erdélyi István vezérigazgató.

A beruházásoktól értelemszerűen a tojás és a tyúkhús is drágulhat, hiszen több, vagy jobb minőségű ettől nem lesz egyik termék sem.

Az egész uniónak kéne fellépnie a támogatások ellen

A magyar baromfiiparnak (vele együtt a teljes uniós ágazatnak) nem csak a gázos technológia okoz fejfájást. A világ egyik legnagyobb exportőre, Brazília nemrégiben a vágóhídi termelés 5 milliárd dolláros támogatásáról döntött.

Ez visszaszámolva élőállat-kilogrammonként 0,2 euró, vagyis 55-60 forint támogatást jelent, ami a jelen tőkehiányos és takarmánydrágulással, fogyasztás-visszaesésessel sújtott helyzetben behozhatatlan előnyt jelent a brazil cégeknek - mondta Csorbai Attila. Az Európai Baromfi-feldolgozók Szövetsége legutóbbi nápolyi ülésén a tagok ismét az unió beavatkozását sürgették.

Egyúttal felvetették azt is, hogy az EU-nak meg kellene vizsgálnia, hogy ezzel a támogatással Brazília megsértette-e a közösséggel kötött szabadkereskedelmi megállapodás irányelveit, és ha ez bebizonyosodik, kvótamegvonással büntesse az országot. De persze könnyen kiegyeznének azzal is, ha nekik is adnának ilyen nagyságrendű támogatást.